ERP 2024

MTID: Podrška za ICT istraživače

PCPress.rs ImageMinistarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo poziva naučnike-istraživače i stručnjake specijalizovane za oblast informaciono-komunikacionih tehnologija da se aktivnije uključe u Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7). U okviru ovog programa, koji raspolaže sa ukupno 50 milijardi evra, mogu se obezbediti novčana sredstva za različite naučne i istraživačke projekte, među kojima je najveći udeo, u vrednosti od 9,1 milijarda evra, namenjen projektima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Za potrebe promocije programa FP7 i aktivnije učešće stručnjaka iz našeg regiona u ovom programu, Evropska komisija je razvila poseban projekat WINS ICT (Podrška zemljama Zapadnog Balkana u oblasti istraživanja IKT).

Ministarka Matić izjavila je tim povodom: “Veoma je značajno da se naučnici-istraživači i stručnjaci iz Srbije, koji se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama uključe u program FP7. Pozivam stručnjake i da iskoriste podršku i prednosti koje projekat WINS ICT pruža. Do 31. avgusta mogu se prijaviti Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo za finansijsku pomoć i učestvovati na najznačajnijim evropskim skupovima posvećenim istraživanju i razvoju u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Do kraja ove godine planirane su konferencija Evropske komisije ‘Digitalno upravljanje’ koja će se održati u Briselu 27-29. septembra i eChallenges, naučni skup koji će se održati 27-29. oktobra u Varšavi.”

Pročitajte i:  Upotrebljen minijaturni stimulator mozga

Sedmi javni poziv programa FP7 za finansiranje projekata će biti zvanično otvoren tokom septembra 2010. i trajaće do 18. januara 2011. godine. Kako bi pripremili kvalitetne prijave za ovaj javni poziv, stručnjaci i naučnici-istraživači 3. septembra 2010. godine mogu učestvovati u regionalnom seminaru, koji se u Zagrebu organizuje za sve zainteresovane za učešće u programu FP7. Tokom ovog celodnevnog seminara polaznicima seminara će se pružiti sve neophodne informacije o načinu učešća u konkretnom pozivu, uključivanju u konzorcijume i formiranju projektnih timova. Ministarstvo poziva sve naučnike koji već imaju partnerstva i projekte u planu da se prijave na predstojećem pozivu i iskoriste ovu priliku za dobijanje pomoći evropskih eksperata u formulisanju predloga projekata.

Ministarka Matić je dodala: “Učesnici seminara će moći da testiraju svoje ideje i dobiće preporuke kako da uobliče projektne predloge i osiguraju traženi kvalitet, čime uvećavaju šanse da prođu selekciju i dobiju sredstva za sprovođenje svojih projekata”.

U Zagrebu će, u okviru seminara o Sedmom pozivu programa FP7, između ostalog biti reči i o podršci koja se pruža istraživačima sa područja zapadnog Balkana. Sledeći značajan događaj u okviru ovog regionalnog programa održaće se na jesen u Beogradu, kada će se na trećem po redu “Forumu za dijalog” dodatno razmeniti iskustva istraživača na programu FP7 za IKT. Ovaj Forum biće od ključnog značaja za razvoj partnerstva i kreiranje konzorcijuma, što je neophodan preduslov za uspešno učešće i dobijanje sredstava.

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija: Raste izvoz usluga u IKT sektoru

O programu FP7

Srbija učestvuje u Programu FP7 od juna 2007. godine. Teme kojima se program bavi uključuju razvoj saradnje, izgradnju kapaciteta, razvoja ideja i ljudi u oblastima zdravlja, hrane, poljoprivrede i ribarstva, uključujući biotehnologiju, IKT, nanonauke, nanotehnologije, materijale i nove proizvodne procese, energiju, životnu sredinu (uključujući klimatske promene), transport, društveno-ekonomske nauke i svemirska istraživanja. Ukupna vrednost programa je 50 milijardi evra, od čega se 9,1 milijardi izdvaja za IKT.

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije pruža podršku za sve programske blokove i teme Sedmog okvirnog programa. U okviru Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj uspostavljena je Mreža nacionalnih kontakt osoba koja ima za cilj informisanje potencijalnih korisnika o mogućnostima i modalitetima saradnje i finansiranje u Sedmom okvirnom programu. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je prepoznalo značaj istraživanja i razvoja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i kroz niz aktivnosti pružaće podršku istraživačkim organizacijama i kompanijama iz Srbije da se uključe u Sedmi okvirni program, a za tematsku oblast IKT.

Više informacija o programu je dostupno na adresi www.wins-ict.eu.

Izvor: MTID

Facebook komentari: