MUP upozorava privredne subjekte na nove mejl prevare

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je danas privredne subjekte na specifičan način vršenja krivičnih dela prevere putem interneta i elektronske pošte i savetovalo ih da budu oprezni pri obavljanju transakcija.

email-hosting

Počinioci tih prevara presreću elektronske poruke koje se razmenjuju između privrednih subjekata koji posluju u Srbiji i njihovih poslovnih partnera u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu u kojima se u odnosu na pravi nalog koji koristi strana kompanija, menjaju slovni i brojčani karateri, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da je to teško uočljivo ukoliko se komunikacija odvija svakodnevno.

Zloupotrebom komunikacije počinioci pomenutih krivičnih dela se lažno predstavljaju kao predstavnici strane kompanije, sa kojom pravni subjekt iz Srbije već ima poslovnu saradnju i ugovaraju poslove poput nabavke robe ili pružanja usluga.

U saopštenju se navodi da se, najčešće, nakon ugovorenog posla u takvim porukama šalju lažne profakture za uplatu koje su uobičajene za poslovnu saradnju sa već poznatom kompanijom u inostranstvu, ali su u njima promenjene instrukcije za plaćanje.

Tako se privredni subjekti dovode u zabludu da vlasnicima računa koji su navedeni u instrukcijama, a koji su zapravo počinioci krivičnih dela, uplate novac na svoju štetu, piše u saopštenju u kom se dodaje da je na taj način do sada oštećeno više privrednih subjekata u Srbiji za više od milion evra.

Pročitajte i:  Roku pogođen drugim velikim napadom u 2024. 

Stoga se privrednim subjektima savetuje da budu oprezni pri obavljanju transakcija, naročito u slučajevima neočekivanih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za uplatu koje se šalju elektronskom poštom od partnera iz inostranstva.

Takođe, policija savetuje da ispravnost podataka iz instrukcije za uplatu koje se šalju elektronskom poštom provere i nekim drugim putem, telefonom ili nekim drugim sredstvom komunikacije.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,