PC Press Studio

Musk je kupio hiljade procesora za AI Twitter projekat

Kompanija je nedavno angažovala dva bivša istraživača laboratorije DeepMind-a.

PCPress.rs Image

AI kao pomoć u izgradnji reklamnog poslovanja Twittera

Više od mesec dana nakon što je angažovao nekoliko bivših istraživača DeepMind-a, Twitter navodno razvija unutrašnji projekat veštačke inteligencije. Prema izveštajima, Elon Musk je nedavno kupio 10.000 procesora za upotrebu u jednom od dva preostala data centra kompanije. To ukazuje da je Musk „predan“ cilju, posebno imajući u vidu činjenicu da nema razloga da Twitter troši toliko novca na procesore za data centar ako ne planira da ih koristi za rad sa veštačkom inteligencijom.

Projekat navodno uključuje stvaranje generativne veštačke inteligencije koju bi kompanija obučavala na sopstvenom ogromnom zbiru podataka. Jo uvek nije jasno kako bi Twitter iskoristio tu tehnologiju. Prema izveštajima generativna veštačka inteligencija mogla bi da poveća funkcionalnost pretraživanja platforme ili da pomogne kompaniji u ponovnoj izgradnji svog reklamnog poslovanja. U svakom slučaju, izveštaj oslikava nedavnu Musk-ovu odluku da potpiše otvoreno pismo u kojem se poziva na šestomesečnu pauzu u razvoju veštačke inteligencije.

Pročitajte i:  Aplikacija Bluesky stiže na Android

Borba za vlast

Musk je javno kritikovao OpenAI, istraživačku organizaciju za veštačku inteligenciju koju je suosnivao 2015.godine. „Još uvek sam zbunjen kako je neprofitna organizacija kojoj sam donirao 100 miliona dolara postala profitna kompanija sa tržišnom kapitalizacijom od 30 milijardi dolara. Ako je ovo legalno, zašto svi to ne rade?”

Međutim, nedavni izveštaji sugerišu da je njegova svađa sa OpenAI-om više lična. Musk je 2018.godine navodno rekao Sam-u Altman-u, jednom od suosnivača OpenAI-a, da laboratorija previše zaostaje za Google-om. Musk je tada predložio da on sam vodi kompaniju, ali su Altman i drugi osnivači OpenAI-a to odbili.

Borba za vlast dovela je do toga da Musk ode iz kompanije, iako javno obe strane tvrde da je Musk otišao zbog sukoba interesa u koji je uključena Tesla. Tada, OpenAI je naveo da će Musk nastaviti da finansira istraživanja. Međutim, Musk je prestao da plaća nakon odlaska uprkos obećanju da će firmi obezbediti otprilike milijardu dolara.

Pročitajte i:  Auto-GPT: snažan AI alat koji nadmašuje ChatGPT

Iznenadni nedostatak naterao je OpenAI da se bori i prikupi novac. Organizacija je 2019.godine objavila da stvara profitnu podružnicu kako bi obezbedila kapital koji joj je potreban za finansiranje svog rada.

Iste godine, kompanija je najavila ulaganje od milijardu dolara od strane Microsoft-a. Kada je OpenAI otvorio ChatGPT dostupnim za javnost u novembru i kada je chatbot impresionirao ceo svet, Musk je navodno bio „besan“. Mesec dana kasnije, zatvorio je pristup podacima Twitter-a koji je imao OpenAI. Kako za sada deluje, izgleda da Musk želi da se reši stare probleme koje ima sa svojom bivšom organizacijom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *