BIZIT plus

Musk planira da zarađuje milione na robotima

Elon Musk je još 2021. godine predstavio prototip humanoidnog robota Optimus, da bi 30. septembra otkrio gotov model i najavio da će kompanija Tesla proizvoditi milione ovih mašina, te na njima dobro zarađivati.

PCPress.rs Image

Sve je više kompanija koje se okreću humanoidnim robotima, a takvi roboti su, kako tvrde stručnjaci, bolji asistenti, ne samo zbog funkcionalnosti, već i zbog veće uverljivosti koja dolazi iz (kolike tolike) sličnosti s ljudskim bićima. Kompanija Tesla će za ovaj proizvodnju Optimus robota iskoristiti iskustva koja su se sticala tokom proizvodnje AI čipova za samoupravljive automobile.

Neki podsećaju da je Elon Musk dugo upozoravao na opasnosti od AI tehnologije, pa je okretanje ovakvim mašinama pomalo neobično. On je skoro deset godina isticao da u vezi sa veštačkom inteligencijom najviše greše eksperti, te oni koji se tako osećaju, s visokim koeficijentom inteligencije, budući da upravo oni ne mogu da zamisle da bilo ko, bilo šta, pa ni kompjuter ili robot, može da bude pametniji od njih. Sve se izgleda promenilo, a dokaz je novi Optimus.

Pročitajte i:  Thermonator: Prvi robot koji bljuje vatru

Musk je na Tesla AI Day događaju 2021. godine objasnio da će Tesla robot biti prijateljski nastrojen, te da će biti sporiji i slabiji od čoveka. Visok tek nešto preko 1,5 metara i težak oko 56 kilograma, a svaki će koštati manje 20 hiljada dolara. Očekuje se da proizvodni pogoni budu spremni za tri do pet godina, kada će zainteresovani moći da naruče svoje robote. Videćemo da li će i koliko uticati na ljudsku civilizaciju, te da li će se obistiniti ono o čemu je Musk ranije govorio.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: