BIZIT plus

Musk poništava nagodbu od 20 miliona dolara sa SEC-om

Šef Tesle tvrdi da SEC prekoračio svoje granice.


PCPress.rs Image

SEC je prekršio ovlašćenja?

Elon Musk ne odustaje u svojoj kampanji protiv SEC-a. Prema izveštajima Ars Technica-e, šef Tesle zatražio od saveznog suda da prekine njegovo poravnanje od 20 miliona dolara sa SEC-om 2018.godine zbog tvrdnji da je regulator vršio pritisak na njega da sklopi sporazum i prekoračio svoje granice.

Musk se osećao “primoran” da potpiše dekret o saglasnosti u vreme kada je Teslino finansijsko zdravlje bilo ugroženo, navodi se u zakonskom memorandumu koji je poslat sudu. Izvršni direktor je takođe insistirao u izjavi da je rekao istinu u tvitovima u srcu spora. Tvrdio je da je zaista razmišljao o tome da Teslu uzme privatno vlasništvo i da je obezbedio sredstva.

Musk je takođe okarakterisao pristup SEC-a kao „vladinu zloupotrebu“. Zvaničnici su navodno koristili sporazum da kontrolišu prava na slobodu govora u skladu sa prvim amandmanom Musk-a tako što su zahtevali da prosledi tvitove preko odobrenog monitora koji će odrediti šta može da objavi.

Pročitajte i:  Musk: Video zapisi će uskoro biti dostupni na pametnim televizorima

SEC je takođe učinio usaglašenost “još težom” nego što je nagodba prvobitno zahtevala, tvrdi Musk-ov advokat. Komisija je navodno protumačila uredbu o saglasnosti kao davanje ovlašćenja koja ranije nije imala, dozvoljavajući joj da izdaje sudske pozive i na drugi način sprovodi „istrage koje se ne završavaju“.

Musk je dalje pozvao na izdavanje naloga kojim se utvrđuje da je sudski poziv iz novembra 2021.godine zbog navoda o insajderskoj trgovini prekoračio ovlašćenja SEC-a i da je izdat u „lošoj nameri“.

Dotična Twiter anketa je samo bila namenjena prikupljanju podataka, tvrdi Musk, a ne otkrivanju informacija koje bi izvršni direktor morao da prijavi SEC-u. Komisija istražuje da li je Musk-ov brat Kimbal bio svestan predstojeće ankete kada je prodao akcije Tesle dan ranije.

Preduzetnik se rutinski sukobljavao sa SEC-om. On je zadirkivao agenciju samo nekoliko dana nakon što je objavio nagodbu iz 2018.godine i izjavio da može da tvituje šta želi. Nedavno su on i Tesla optužili SEC da je pokrenula „kampanju uznemiravanja“ kako bi ugušila njegovu kritiku vlade. Njih dvojica su tvrdili da SEC ne može da izdaje sudske pozive bez odobrenja suda.

Pročitajte i:  Musk će svedočiti u istrazi SEC-a o preuzimanju Twittera

Međutim, Musk možda ne želi da računa na pobedu. Sud je odbacio prethodne zahteve uz obrazloženje da nisu dovoljno konkretni. Ovaj najnoviji napor je više fokusiran, ali takođe zavisi od toga da li će sud prihvati Musk-ovu verziju događaja, što je još daleko od zagarantovanog.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,