Računari i Galaksija

Skoro 90 procenata sajber napada u martu targetira Rusiju i Ukrajinu

U poslednjih nekoliko godina navikli smo da većina ozbiljnih sajber napada potiče iz Rusije. Međutim, nakon njenog napada na Ukrajinu, desilo se nešto interesantno. Tokom marta, do sada je čak 70 procenata sajber napada targetiralo ciljeve u Rusiji.

cyber

Istraživanje koje je sprovela kompanija Atlas VPN pokazuje da je na drugom mestu po broju napada Ukrajina, sa 19 procenata. Drugim rečima, ove dve države (institucije i kompanije u njima) bile ciljevi čak 89 procenata svih napada tokom marta. Na trećem mestu je SAD, koja je bila cilj samo pet procenata sajber napada u tom periodu.

Najveći broj napada na Rusiju dogodio se 5. marta, kada su anonimni hakeri objavili sajber rat protiv te države. Rezultat te kampanje je da su do sada objavljene informacije o zaposlenima u ruskim državnim institucijama, a hakovani su i državni TV kanali.

Najviše napada na globalnom nivou, čak 90 procenata, u tom vremenskom intervalu, činili su DDoS napadi koji su prouzrokovali prekide ili otežan rad napadnutih servisa. Najviše su napadane banke (72 procenta), a nakon toga i poslovni sektor (21 procenat). Na trećem mestu je IT sektor sa dva procenta napada, dok su svi ostali sektori napadnuti u ukupno pet procenata slučajeva.

Pročitajte i:  Ruski sud naložio hapšenje portparola Mete

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,