Muzika gravitacionih talasa

lisa_waveGrupa naučnika i inženjera svemirske stanice NASA našla se korak bliže tome da „čuje“ gravitacione talase ‒ talase u vremenu i prostoru koje je Albert Ajnštajn predvideo početkom dvadesetog veka.

Istraživanja u laboratoriji u Pasadeni ispitala su sistem lasera koji bi trebalo da uhvate blage signale gravitacionih talasa. Sami laseri su glasniji od neuhvatljivih talasa te se taj zvuk mora pažljivo odvojiti kako bi se dobio jasan signal. Jedan naučnik je čitav poduhvat uporedio s pokušajem da se čuje pad pera usred jake oluje.

Istraživanja tih kosmičkih talasa postala su intenzivna nakon što su sedamdesetih godna dvadesetog veka otkrivene dve ugašene zvezde ‒ nazvane pulsari ‒ čije su se orbite sve više približavale usled neobjašnjivog gubitka energije. Ispostavilo se da je ta energija zapravo oblik gravitacionih talasa. To je bio i prvi posredni dokaz njihovog postojanja.

Nova istraživanja u Pasadeni ne očekuju samo da „čuju“ talase, već i da nauče više o njihovom izvoru ‒ crnim rupama i ugašenim zvezdama. Misija bi trebalo da otkrije gravitacione talase u Mlečnom putu, kao i u udaljenim galaksijama.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Izvor: Science Daily

Facebook komentari: