Na četiri noge: Novi pas-robot

Novi psoliki robot mogao bi da preuzme krunu od sličnih robota kompanije Boston Dynamics. U pitanju je SN-3 Nova – četvoronožni mehanički „ljubimac“ kojeg je osmislio dizajner Amin Akhshi.

PCPress.rs Image

Već dobro znamo Spot robota iz kompanije Boston Dynamics. Najčešće ga upoređuje sa psom i ima različite primene – od vuče rikši, otvaranja vrata, do premeštanja kutija i drugih manje ili više ozbiljnih akcija. Novi SN-3 Nova robot pripada istoj familiji, a napravljen je da obavlja one poslove koji su opasni za ljudska bića, i mogao bi da mu ugrozi mukom stečenu slavu.

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo distopijski, a zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji „mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene kreću sa neverovatnom lakoćom,“ a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju, da koriste LIDAR vision od 360 stepeni, kao i LIght Detection i Raging sistem zahvaljujući kojima mogu da mapiraju svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije. Tako Spot može slobodno da se kreće, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Čuda sa CES-a

Pred konkurencijom je težak zadatak – SN-3 Nova je osmišljen kao robot za održavanje elektronskih uređaja koji se nalaze u okruženjima koja su opasna po ljudsko zdravlje. Na prednjem delu ima LED displej, a tu je i 3D laserski skener i HDR kamera. Zahvaljujući EndoWrist instrumentima ovaj robot može da popravlja većinu električnih uređaja, a bez vremenskog ograničenja koje postoji kada su ljudski radnici u pitanju.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,