BIZIT plus

Ko su govornici trećeg BIZIT seminara o porodičnim kompanijama?

Prilikom kreiranja programa ovogodišnjeg, trećeg po redu, BIZIT seminara o porodičnim kompanijama trudili smo se da okupimo kompetentne govornike koji će pokrenuti mnoge značajne teme i odgovoriti na ključna pitanja u procesu tranzicije vlasništva i upravljanja u privatnim kompanijama. U želji da nastavimo i produbimo teme koje su već aktuelne ali isto tako i da otvorimo nove vidike okupili smo vlasnike, osnivače, naslednike ali i profesionalne menadžere koji će pružiti odgovore na goruća pitanja iz ove oblasti.

BIZIT Seminar 2021

U uvodnom predavanju Marko Radojičić, izvršni partner Cube Teama, će svim prisutnima ukazati na neke trendove u privredi i biznis transferu. Koliko je porodičnih kompanija promenililo vlasnike u poslednje tri godine, pratili ta promena i promenu na poziciji generalnog direktora, koliko je novih ženskih a koliko muških (su)vlasnika… Marko će govoriti i u širem smislu o korišćenju poslovnih informacija za kvalitetnije odlučivanje i sagledavanje potencijala/rizika.

PCPress.rs Image

Milovan Zvijer, advokat u Four Legal i konsultant u porodičnim kompanijama, progovoriće o plemenitim namerema osnivača i roditelja pri prenosu vlasničkog udela i manje plemenitim posledicama njihovih odluka. Među mnogim važno je da se čuju i odgovori na sledeća pitanja: Da li drugi supružnik treba da da saglasnost na prenos udela (čak i ukoliko se prenos vrši na zajedničko dete? Da li prenos udela istovremeno treba da rezultira i dubinskom promenom osnivačkog akta kompanije? Šta ćemo sa detetom koga “firma ne zanima” i šta ako pri podeli karata oko firme porodične kompanije ostane kratkih rukava?

PCPress.rs Image

Petar Šimić je kao druga generacija preuzeo vođenje porodične kompanije i ona je pod njegovim vođstvom postala Primaco Grupa. Zanimljivo je da je grupa postala ne samo organskim rastom već i kupovinom druge porodične kompanije. Kako izgleda taj proces kupovine; šta se dešava kad jedan naslednik, koji biznis doživljava kao projekte, kupuje firmu od drugog osnivača koji svoju firmu doživljava kao svoju bebu; kako reaguju uposlenici u kupljenoj kompaniji i kako ih integrisati… puno je pitanja na koje Petar sem teoretskog ima i praktično iskustvo.

PCPress.rs Image

Otvorenost Adnana Misimovića o procesu tranzicije sa prošlogodišnje konferencije o porodičnim kompanijama ostala je u pamćenju svim učesnicima. Ove godine Adnan otvara nove vidike na temu koju drugo izučava a u protekloj godini se istoj u velikoj meri i praktično posvetio – Profesionalno upravljanje porodičnom imovinom. Adnan će pružiti odgovore na pitanja kao što su kako upravljati kapitalom koji se tokom godina prirodno i razumljivo našao u džepovima, nekretninama, drugim biznisima i vrednosnim papirima osnivača i njihovih porodica, šta je investiciona politika i odakle krenuti prilikom izrade, kao i na mnoga druga.

PCPress.rs Image

Od Dejana Blagojevića, generalnog direktora Propulzije, opet druga generacija, možemo da očekujemo da čujemo šta se desi kad se susretnu dve vizije – vizija naslednika i vizija osnivača i kako da u tom susretu svi pobede. Pod Dejanovim vođstvom jedna uspešna kompanija u metalskoj struci podignuta je na višu stepenicu, baziranu naravno na osnovnom biznisu koja se danas bavi marketingom i gde se osmišljavaju, dizajniraju i izrađuju rešenja za domaće i svetske kompanije. Dejan će govoriti na temu pod nazivom „Vidi šta sam ti uradio od firme tata“.

PCPress.rs Image

Pored sjajnih predavanja i predavača prisutne očekuju i dve panel diskusije. Na prvom panelu „Osnivači, naslednici i menadžeri u generacijskoj tranziciji“ osnivačica Maruška Topalović, Maruška Čačak, ima dvoje potencijalnih naslednika i govoriće o svojim (tvrdim) stavovima o tome da li, kada i kako deca preuzimaju kompaniju. Vladimir Vujović, direktor i suvlasnik Emerald Hill, Novi Sad, na osnovu vlastitog iskustva izričit je da osnivači i naselednici ne treba da rade zajedno. Jelena Jelinić Cvirn, direktor marketinga u HSM Informatika Zagreb, posavetovaće i osnivače i naslednike i menadžere kako da privuku menadžere koji nisu iz porodice i zadrže ih u kompaniji.

PCPress.rs Image

Ne bi trebalo da postoji razlika u odnosu prema kompaniji između osnivačica i osnivača. Boris Vukić kroz više od 25 godina rada i druženje sa preduzetnicima i muškog i ženskog pola nije razliku ni video u radu i ponašanju a ni čuo u razgovoru sa njima. Međutim, na žalost nekoliko puta je čuo „E ćeri moja da si mi ti muško“. Postavlja se logično pitanje ima li razlike između „naslednica“ i „naslednika“? U tri različite priče Boris će razgovarati sa direktorkama Mateom Franjić, Kristal Vitez, Mašom Milanović, Ramicom Uniforme, Beograd i Sonjom Čakarević, Cini Čačak, i kroz panel diskusiju saznaće kako teku njihovi putevi, dokle su stigle na njima, znaju li šta ih čeka i kako će u budućnosti. Pitanje na koje tražimo odgovor je da li će kao majke savetovati svoju decu (i mušku i žensku) da se priključe porodičnoj kompaniji.

PCPress.rs Image

Boris Vukić će podeliti i sopstvena iskustva i pouke iz analize dokumentovanih dijagnoza koje je uradio u 71 kompaniji na ex Yu prostoru. Koji su i koliko je patoloških i normalnih problema u porodičnim kompanijama i šta raditi sa njima. Nije laka tema pa će je garnirati mudrostima i glupostima koje uredno prikupljam godinama. Jedna od njih – „Dobro kaže naš narod – Više vredi jedno oko gospodara nego 100 ruku radnika“ je rečenica koja mu je profesionalno najviše negativnih emocija izazvala u poslednje vreme. Kompletnu agendu možete pogledati na ovom linku.

PCPress.rs Image

Promena formata učestvovanja

Svi učesnici koji iskoriste mogućnost rane prijave za prisustvo uživo na BIZIT seminaru, mogu do 18. aprila da promene format učestvovanja i umesto uživo izaberu online praćenje, uz povraćaj dela novca od uplate. Učesnici koji se u ranom periodu prijave za online praćenje mogu kasnije promeniti status i uzeti prisustvo uživo uz doplatu i pod uslovom da bude mesta u sali Kluba poslanika. Prijavite se već danas i ostvarite značajne popuste na cenu kotizacije. Vidimo se 21. aprila 2021!

Facebook komentari: