BIZIT plus

Na ove zvuke računara treba da obratite pažnju – to su signali upozorenja

Ako vaš računar proizvodi zvukove koji više podsećaju na orkestar avangardne muzike nego na tiho radno okruženje, već je krajnje vreme da pažljivije oslušnete.

PCPress.rs Image

Proaktivni pristup može vam pomoći da izbegnete veliku štetu i gubitak podataka

Navikli smo da naši računari zuje i bruje, ali postoje neki zvukovi koje ne biste trebali ignorisati jer mogu ukazivati na ozbiljne probleme. Prodorni zvižduk može biti znak “zviždanja kalema”, vibracije električnih komponenti pod opterećenjem.

Zvuk može ukazivati na komponente lošeg kvaliteta koje mogu otkazati pre očekivanog. Ako zviždanje nastane samo pod velikim opterećenjem, kao što je renderovanje videozapisa, obično je bezopasno. Ako je zvuk konstantan, trebalo bi proveriti komponentu u pitanju ili je zameniti pod garancijom.

Zujanje ventilatora obično je ohrabrujuće i znak da se vaš sistem hladi. Međutim, ako se ovaj zvuk pretvori u zujanje, to je znak da se prašina nakupila na lopaticama ventilatora ili su ležajevi istrošeni.

Temeljno čišćenje može ovo dobro rešiti. Zamena ventilatora takođe može pomoći. Međutim, ako ventilator zvuči poput kucanja sata, to bi moglo značiti da lopatice ventilatora udaraju u prepreku, poput kabla. Ovo bi trebalo ispraviti vrlo brzo, jer neispravan ventilator može uzrokovati pregrevanje komponenti i, u najgorem slučaju, čak može uzrokovati kratki spoj ili požar ako su kablovi oštećeni.

Kliktanje hard diska posebno je uznemirujuće. Ako čujete takav zvuk iz vašeg HDD-a, to je jasan znak da se disk sprema da otkaže. U tom slučaju, preporučuje se odmah napraviti rezervnu kopiju podataka i zameniti hard disk.

Škripanje, pucketanje ili krckanje, posebno na laptopovima, može biti uzrokovano termalnom ekspanzijom i kontrakcijom unutrašnjih delova. Ponekad, škripanje je normalno, ali glasni zvukovi, posebno pri pomeranju šarki ekrana, ozbiljan su znak mogućeg kvara ili predstojećeg otkazivanja.

Nikako ne biste smeli ignorisati šuštanje ili zviždanje. To može ukazivati na ozbiljne električne probleme koji u najgorem slučaju mogu izazvati požar. Ako čujete takve zvukove, preporučuje se da odmah isključite uređaj, isključite ga iz izvora napajanja i obezbedite profesionalni pregled.

Svi ovi signali su ozbiljna upozorenja da vaš računar ima probleme koje ne treba olako shvatiti. Iz tog razloga, proaktivni pristup može vam pomoći da izbegnete veliku štetu i gubitak podataka. Sledeći put kada vaš računar proizvede neobične zvukove, ne ignorišite ih. Naprotiv – ako ih istražite, često možete sprečiti ozbiljne probleme.

Izvor: Pcworld

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *