BIZIT plus

Najmisteriozniji asteroidi u solarnom sistemu

Roj asteroida, poznat kao Trojan, konstantno kruži oko Sunca. Deli se na dve skupine – jednu koja je ispred, te drugu koja je iza Jupitera. Gravitacije ova dva nebeska tela asteroide drže „zaključane“, pa ne mogu da se udalje. To je jedan od razloga što nikada nisu stigli do Zemlje, pa naučnici nemaju nijedan uzorak.

PCPress.rs Image

Eksperti su vrlo zainteresovani za ove asteroide, najviše zbog toga što se veruje da se radi o ostacima koji su nastali prilikom formiranja našeg solarnog sistema, pre oko četiri milijarde godina. To znači da se među njima možda krije odgovor kako je nastala Zemlja, ali i druge planete.

PCPress.rs Image

Misija Lucy je prva koja će posetiti ove asteroide, a nakon 12 godina putovanja kroz svemir. Lansirana je krajem 2021. godine, tako da je pred njom i dalje veliki put. Letelica na kraju neće biti zadužena za prikupljanje uzoraka, već za posmatranje izbliza. Opremljena je moćnim kamerama, te spektrometrima koji mogu da rastumače sastav asteroida, a pored prvog bi trebalo da proleti 2027. godine.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Izvor: Mashable

Facebook komentari: