Opasnost s mobilnih uređaja: Napada sve više

Poslednji izveštaji iz kompanije Kaspersky ukazuju na to da distribucija malvera na mobilnim uređajima opada, čime se nastavlja trend koji je počeo 2020. godine. To ne znači da manjka opasnosti – trojanci su u usponu, među njima bankarski i oni koji su deo spyware napada.

PCPress.rs Image

Ovaj trend ukazuje na to da sofisticirane metode polako zamenjuju adware i druge „primitivnije“ napade. Korisnici su naravno na prvoj liniji udara, posebno ako se ima u vidu da se distribucija bankarskih trojanaca u prva tri meseca 2022. godine uvećala za 40% u odnosu na prethodni kvartal. Dakle bankovni računi su omiljena meta, jer bankarski trojanci funkcionišu uz pomoć lažnih stranica za logovanje, te tako dolaze do podataka o bankovnim računima i digitalnim novčanicima u kojima se čuvaju kriptovalute.

PCPress.rs Image

Bankarski trojanci su sve jeftiniji na hakerskim forumima i Telegram kanalima, pa tako mogu da ih koriste i manje vešti napadači. Dobar deo napada je došao i iz lažnih aplikacija koje su se distribuirale preko zvaničnih prodavnica poput Google Play Store. Sve ovo ukazuje da su napadi raznovrsni, sve napredniji, pa se korisnicima preporučuje oprez u preuzimanju sadržaja iz online prodavnica – ni zvanični kanali više nisu 100% sigurni.

Pročitajte i:  Kad malver vreba iz Google Chrome pregledača

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: