BIZIT plus

Najveće sigurnosne pretnje su…

Novo istraživanje koje je sprovela softverska kuća STX Next ukazuje da su ljudske greške, ransomware i phishing najveće sigurnosne pretnje po kompanije. U istraživanju je učestvovalo 500 CTO-ova iz velikih globalnih kompanija, a njihovi odgovori ukazuju da čak 59 procenata vidi ljudsku grešku kao glavnu bezbednosnu pretnju po kompaniju. Na drugom mestu je ransomware (49 procenata), a na trećem phishing napadi (36 procenata).

security

Šta kažu glavni tehnolozi u tehnološkim kompanijama?

Uprkos prepoznavanju pretnji, samo 26 procenata anketiranih CTO-ova je navelo da u njihovim kompanijama postoje specijalizovani cybersecurity timovi, a samo polovina kompanija outsource-uje taj posao drugim specijalizovanim kompanijama.

Dobijeni rezultati mogu da budu čudni na prvi pogled, s obzirom da se u poslednjih nekoliko godina ransomware napadi prepoznaju kao najozbiljnije pretnje. Ipak, za CTO-ove je najrealnija potencijalna pretnja ljudska greška, što ima smisla, jer se većina cyber napada oslanja na činjenicu da će neko nenamerno kliknuti na maliciozni link ili preuzeti zaraženi fajl. Zanimljivo je da uprkos takvom razmišljanju, kompanije ne preduzimaju mnogo da bi se zaštitile. Samo četvrtina kompanija poseduje interne timove koji se bave ovim problemom, dok polovina kompanija plaća specijalizovane kompanije da ih štite od takvih napada.

Pročitajte i:  Tokom 2023. godine primećen značajan porast ransomware aktivnosti

Kada je u pitanju stepen zaštite, tu su se kompanije pokazale dosta dobro. Čak 88 procenata kompanija poseduje neki vide multifaktorne identifikacije i pristupa sistemu. Međutim, 47 procenata kompanija nije implementiralo nikakvu zaštitu od ransomware-a, dok 58 procenata ne koristi Security information and event management (SIEM). Ako ništa drugo, 92 procenta kompanija poseduje disaster recovery sisteme, kao što je automatizovani bekap podataka.

Izvor: Betanews

Facebook komentari: