Data centri 2024

Nakit koji blokira tehnologiju za prepoznavanje lica

Kao se tehnologija za prepoznavanje lica razvija, tako osećaj nesigurnosti kod građana raste, a posebno u onim oblastima gde se ovakav način identifikacije već primenjuje. Poznato je da svaka neprijatnost traži rešenje, te je dizajnerka Ewa Nowak ponudila svoje, koje bi trebalo da eliminiše strah od toga da bi neka nasumična kamera na ulici mogla da u nekoliko sekundi pročita identitet pojedinca ili pojedinke koji na licu nemaju odgovarajući komad nakita.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o ogrlici koja se nosi preko lica, te tu već nastaje prvi problem, budući da najveći broj građana ne želi pažnju koju bi dobili tokom nošenja takve vrste zaštite. Kreatorka ipak tvrdi da ogrlica uspešno blokira tehnologiju za prepoznavanje lica, a uz pomoć dva zlatna kruga koji vise sa obraza, te površine koja podseća na pravougaonik i koja se postavlja na sredinu čela. Teško je da će bilo ko odlučiti da ovaj nakit nosi svakog dana, bar dok tehnologija za prepoznavanje lica ne počne da predstavlja veću opasnost, ali se svakako radi o egzotičnom rešenju koje nije prošlo nezapaženo.

PCPress.rs Image

Umetnica je, istina, istakla da se najpre radi o umetničkom delu, a tek posle o sredstvu za borbu protiv identifikacije na koju se ne pristaje, pa najverovatnije zbog toga nema informacija o tome da li je i kada ogrlica testirana, i koliko se uspešno bori protiv prepoznavanja lica onoga sa čijih obraza vise zlatni krugovi.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,