BIZIT plus

Napadi Lapsus$ grupe došli su iz Engleske

Hakerska grupa koja sebe naziva Lapsus$ nedavno je objavljivala izvorne kodove za koje tvrdi da ih je ukrala od Microsoft-a i kompanije Okta. Istraživači sajber bezbednosti koji istražuju napade ušli u trag do 16-godišnjaka koji živi sa svojom majkom u blizini Oxford-a u Engleskoj, prema izveštajima Bloomberg-a.

PCPress.rs Image

Hakerska grupa najavljuje svoje sajber napade

Istraživači su identifikovali sedam naloga povezanih sa hakerskom grupom, uključujući i jedan koji vodi do drugog tinejdžera u Brazilu. Veruje se da je tinejdžer iz Engleske glavni mozak i stoji iza nekih od glavnih hakerskih napada. Međutim, tinejdžer do sada nije povezan sa svim napadima koje je grupa izvela.

Istraživači su pogledali dokaze iz hakova, kao i javne informacije kako bi utvrdili da je tinejdžer zaista umešan. Očigledno, rivalski hakeri su objavili detalje o tinejdžeru na internetu, uključujući njegovu adresu i podatke o njegovim roditeljima. Bloomberg nije objavio lične podatke tinejdžera i samo je spomenuo da on nosi pseudonime „White“ i „breachbase“. On je navodno toliko vešt u hakovanju i tako brz u onome što radi da su istraživači ranije mislili da su napadi automatizovani.

Pročitajte i:  Banka Engleske: AI neće dovesti do gubitka posla

Neki istraživači sajber bezbednosti veruju da grupa nije motivisana samo novcem, već i ozloglašenošću, s obzirom da ne sakrivaju tragove. Kao što je Microsoft detaljno naveo u svojoj istrazi o napadima Lapsus$-a, grupa čak najavljuje svoje hakove na društvenim mrežama i javno objavljuje pozive zaposlenima koji su spremni da prodaju svoje podatke.

Microsoft je rekao da je grupa počela ciljanjem na organizacije u Engleskoj i Južnoj Americi, ali da se od tada proširila na entitete širom sveta, uključujući vladine agencije, telekomunikacije i kompanije u zdravstvenom sektoru. Microsoft i Okta su priznali da su pretrpeli hakerski napad, ali obe kompanije tvrde da su napadi bili ograničeni i kontrolisani.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: