Napredna robotika primorava naučnike da kreiraju novi Tjuringov test

Prema Tjuringovom testu neka mašina je inteligentna ako uspe da nas tokom razmene tekstualnih poruka prevari da je čovek, pa je test od svoje pojave motivisao različite filozofske rasprave, kao i naučno-fantastične scenarije. Ipak, danas je sve više jasno da puka imitacija ljudskog ponašanja nema velikog značaja za veštačku inteligenciju, budući da ograničava njen razvoj, jer komunikacija ne podrazumeva samo imitaciju govora, već i razumevanje šireg konteksta i emocija.

PCPress.rs Image

Tjuringov test je predlog testa mašinske sposobnosti da demonstrira inteligenciju. Alan Tjuring ga je opisao još 1950. godine u radu “Računske mašine i inteligencija,” a test se sprovodi na sledeći način: ljudski sudija se upušta u konverzaciju prirodnim jezikom sa jednim čovekom i jednom mašinom, te oba sagovornika pokušavaju da se predstave kao ljudi. Ako sudija ne može sa sigurnošću da odredi koji sagovornik je čovek a koji mašina, onda je mašina prošla test. Da bi se razumelo koliko je procesuiranje prirodnog jezika napredovalo u poslednjih 10 godina neophodno je da se Tjuringov test ažurira, te da se unaprede načini na koje se testira jezička inteligencija AI sistema.

Pročitajte i:  Samsung microSD olakšaće AI na uređaju 

Eksperti tvrde da je jedan AI sistem prvi put položio ovaj test 2014. godine, a naučnici sa Staffordshire univerziteta su sada otišli još korak dalje, i kreirali način na koji može da se testira i to da li mašina može i da se ponaša kao čovek, a ne samo da razmišlja na isti način. Novi sistem poneo je ime “Multimodal Turing Test,” a cilj mu je da odgovori na to da li će naučnici jednog dana moći da kreiraju robote koji se uopšte neće razlikovati od ljudskih bića. Da bi prošao novi Tjuringov test humanoidni robot mora da bude u stanju da uradi četiri stvari: da izgleda kao čovek kada se ne pomera, da se kreće na način koji izgleda prirodno, da realistično podražava ljudski govor, te da bude u stanju da uverljivo izražava emocije koje su u skladu sa situacijama koje ga okružuju.

PCPress.rs Image

Eksperti ističu da danas već postoje alati za razvijanje robota koji bi ispunjavali navedene uslove, te izgledali poput ljudskih bića, a Multimodal Turing Test bi trebalo da posluži da se kreirani sistemi provere na pravi način, a kako bi naučnici znali da li su na pravom putu.

Pročitajte i:  Microsoft u saradnji sa novinskom agencijom Semafor na projektu za AI

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,