Cove

Napredni hardver i softver štite operativni sistem od napada

PCPress.rs Image

Operativni sistem čini kičmu kompjutera. Ako je operativni sistem izložen, napadači mogu preuzeti ili uništiti kompjuter. Ali istraživači s Univerziteta u Severnoj Karolini rade na efikasnom sistemu za oživljavanje napadnutog operativnog sistema. Njihov pristup sastoji se od tri koraka: otkrivanja napada, sigurnosne izolacije i oporavka.

U suštini, koncept se svodi na pravljenje snimaka operativnog sistema u strateškim trenucima kad normalno funkcioniše a zatim, ako je sistem napadnut, na brisanje svega što se desilo od poslednjeg „ispravnog“ snimka, odnosno na vraćanje u vreme pre napada. Operativni sistem zatim identifikuje izvor napada i izoluje ga kako više ne bi bilo napada od strane dotične aplikacije. Detektovanje napada i resetovanje sistema je poznata tehnika obnavljanja normalnih funkcija sistema posle sloma, ali ovo je prvi put da sistem sam izoluje izvor napada. To je od suštinske važnosti kako operativni sistem ne bi iznova bio izložen istim napadima.

Ranije se smatralo da je nepraktično praviti snimke operativnog sistema zato što je to znatno usporavalo kompjuter. Međutim, razvijena je hardverska podrška koja omogućava sistemu da obavlja takve funkcije uz trošenje samo pet odsto ukupne snage.

Izvor: Daily Science

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: