ERP 2024

Narukvicom protiv špijunaže

Tim eksperata sa Univerziteta u Čikagu kreirao je specijalnu narukvicu koja remeti rad bilo kojeg mikrofona koji se nađe u blizini, uključujući i one u pametnim zvučnicima, te one koji omogućavaju rad digitalnih asistenata.

PCPress.rs Image

Narukvica sadrži 24 zvučnika koji emituju ultrazvučne signale, pa je zbog toga pomalo nezgrapna, a svaki mikrofon koji se nađe u blizini prvo registruje ove signale, te tako nije u stanju da snima razgovore koji se vode. Kreatori narukvicu opisuju kao „korisno sredstvo zaštite,“ koje čuva privatnost u vreme kada prisluškivanje postaje sve jednostavnije. Narukvica se tako uključuje samo kada korisnik želi da sačuva informacije koje se izgovaraju naglas, a za sada se radi samo o prototipu za čiju je proizvodnju, kako tvrde kreatori, potrebno tek 20 dolara.

PCPress.rs Image

Modernog čoveka okružuje veliki broj mikrofona koji mogu da budu i kompromitovani, te se pretpostavlja da će sprave za čuvanje privatnosti u budućnosti postati i obavezan modni detalj, pa makar se radilo i o cyberpunk narukvici.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
Pročitajte i:  SpaceX pravi mrežu špijunskih satelita za američke obaveštajne službe