ERP 2024

NASA animacije: Brzina svetlosti

Na galaktičkom nivou brzina svetlosti nije naročito impresivna, te za sekund prevali „tek“ oko 300 miliona metara, ali u poređenju sa pojavama koje svakodnevno srećemo na Zemlji radi se o brzini koja je neuporediva.

PCPress.rs Image

Ipak, nova serija animacija iz agencije NASA upoređuje brzinu svetlosti sa drugim pojavama u okviru našeg Solarnog sistema, te prvi video prikazuje snop svetla koji se kreće oko zemlje, a čije kretanje objašnjava poteškoće u komunikaciji sa roverima na Marsu. Kada se sagleda šira slika, dolazi se do zaključka da je brzina svetlosti zanemariva u poređenju sa nekim drugim kosmičkim skalama, a uprkos tome što joj je za put od Meseca do Zemlje i nazad potrebno oko 2,5 sekunde.

Kada se za putanju uzme razdaljina između Zemlje i Marsa, slika izgleda prilično drugačije, te naučnici brzinu svetlosti u ovom slučaju opisuju kao čekanje da tajmer odbroji programirano vreme. Tako na jednoj od animacija može da se vidi da svetlost od Zemlje do Marsa putuje nešto preko tri minuta, te isto toliko i u suprotnom smeru, što je i jedan od razloga što roveri koji se zapute ka Crvenoj planeti imaju unapred programirane protokole, budući da bi signal sa Zemlje predugo čekali, što bi moglo da ugrozi operacije poput spuštanja na površinu planete.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,