Računari i Galaksija

NASA: Fotografije misterioznog objekta iz Kuiper Belt pojasa

Misteriozni objekat iz Kuiper Belt pojasa – MU69 – postao je više od mutne slike iz kosmosa, zahvaljujući novim fotografijama koje su nastale 1. januara zahvaljujući opremi agencije NASA.

PCPress.rs Image

Naučnicima su i do sada bili poznati neki detalji o MU69, poput onih koji govore o neobičnom obliku tela koje se, kako se i tada činilo, sastoji od dva dela, budući da je nastalo nakon sudara dva objekta koji su nakon toga ostali spojeni. Nove, kvalitetnije fotografije otkrivaju detalje koji ranije nisu mogli da se vide, te daju uvid u strukturu tela i druge momente koji ranije nisu mogli da se vide. Fotografije ovog nebeskog tela važne su i zbog toga što otkrivaju nove detalje o postanku našeg Solarnog sistema.

PCPress.rs Image

Letelica New Horizons se telu MU69 približila više nego svom osnovnom cilju – Plutonu, ali se u bližoj budućnosti ne očekuju dodatni snimci. Eksperti ističu da su poslednje fotografije ipak dovoljno kvalitetne, te da omogućavaju da se detaljnije istraži način na koji se objekat formirao, te posledice interakcija koje je imao sa drugim telima.

Pročitajte i:  NASA i dalje pokušava da popravi kvar na Voyager 1 sondi

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,