BIZIT plus

Replika originalnog WorldWideWeb browsera

Mesto rođenja modernog Interneta je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (poznatija kao CERN), čiji inženjeri su u martu 1989. godine predložili prvi HyperText browser. Povodom 30. godišnjice ovog događaja, grupa CERN istraživača ponovo je napravila browser sa identičnim interfejsom, omogućavajući korisnicima da dobiju uvid kako je izgledalo surfovanje Internetom u samim njegovim počecima.

PCPress.rs Image

Pre 30 godina, inženjeri u CERN-u predstavili su predlog za novi program koji će pomoći u upravljanju informacijama unutar organizacije. Njihov rad nazvan je „Upravljanje informacijama: Predlog“. Posle nekoliko revizija, ovaj predlog je postavio okvir za program koji je korisnicima pružio interfejs kojim su mogli da prezentuju informacije upotrebljavajući veze unutar dokumenata. Inženjer Time Berners Li je ovaj sistem razvio na NeXT računaru i nazvao ga je WorldWideWeb, što je postala preteča modernog Interneta.

Današnji programeri CERN-a, napravili su neku vrstu muzejskog sajta kako bi pokazali poreklo tog originalnog Interneta. U potpunosti je reprodukovan izgled i tipografija originalnog načina prikaza na kome je prikazano poreklo mnogih elemenata koje danas uzimamo zdravo za gotovo (kao na primer hiperlinkove). U sve to je uključen i originalni pretraživač, koji vam omogućava da se krećete kroz sajt. Tu možemo da vidimo i kako je sistem hiperlinkova promenjen do današnjeg dana. Na primer, iako je prikaz hiperlinkova ostao gotovo neizmenjen od tada, promenio se način njihove upotrebe. Na primer, na tom prvom browser-u, bio je potreban dvostruki klik na link koji je otvarao novi prozor sa informacijama. Mada, kada pogledamo iz današnje perspektive, za tri decenije, suštinska upotreba WWW-a nije mnogo promenjena.

Pročitajte i:  Internet pogled na 2023.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: