BIZIT plus

NASA i potraga za životom na Marsu

Potraga za tragovima života na Marsu se pojačava, a Perseverance rover je već sakupio uzorke u kojima ima organskih materija. Taj “život” naravno nije neki vanzemaljski grad, ali akciju to ne čini manje uzbudljivom.

PCPress.rs Image

Neobične vesti s Marsa stižu sve češće, a poslednja otkrića ukazuju na to da je ova planeta nekada izgledala potpuno drugačije. Crvena planeta je danas poput velike pustinje, što nije uvek bio slučaj – Curiosity rover je nedavno naišao na nove dokaze o tome da je vode ranije bilo u izobilju (više o tome čitajte ovde). Napravio je snimak na kojem se vidi kamenje koje se sastoji iz više slojeva. Eksperti kažu da je vrlo verovatno da je nastalo u nekom prastarom rečnom koritu.

Curiosity  rover se već neko vreme kreće po oblasti Mount Sharp, gde su reke i potoci nekad nanosili različite sedimentne materijale od kojih su se formirale stene. Na manjim uzvišenjima postoje i očigledni dokazi da je na Marsu bilo i velikih jezera, što ukazuje na to da je planeta bila topla i vlažna.

Pročitajte i:  NASA i dalje pokušava da popravi kvar na Voyager 1 sondi

PCPress.rs Image

Perseverance s druge strane traži tragove o prošlom životu na ovoj planeti. To što u uzorcima ima organskih materijala nije dokaz samo po sebi. Rover od jula „luta“ po isušenoj rečnoj delti u oblasti Jezero Crater. Pretpostavlja se da se na tom mestu pre nekoliko milijardi godina nalazilo jezero. Rover je uspeo da uzme četiri uzorka rečnog zemljišta, a naučnici ističu da je u njima koncentracija organskih materija najveća otkad je Perseverance započeo misiju pre 18 meseci.

Ističe se da je moguće da organske materijale nije stvorio neki prošli oblik života, već su mogle da nastanu kroz hemijske i geološke procese. To ne znači da uzorci nisu važni, naprotiv – u sebi kriju odgovore n brojna pitanja.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,