BIZIT plus

Naučnici tvrde da na Marsu ima skrivene vode

Tim naučnika je uz pomoć ExoMars Trace Gas orbitera Evropske svemirske agencije došao do fascinantnog otkrića: na Marsu postoji ogroman rezervoar skrivene vode.

PCPress.rs Image

U pitanju je jedan od najdubljih kanona na Crvenoj planeti – Valles Marineris, koji je deset puta duži i pet puta dublji od Velikog kanjona u američkoj državi Arizona. Do otkrića se došlo uz pomoć instrumenta Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND), koji se nalazi u sklopu orbitera, a zanimljivo je i zbog toga što je najveći deo vode koja je do sada primećena na Marsu u formi leda.

Instrumenti s orbitera imaju sposobnost da „vide“ ispod površine planete, što je korisno za utvrđivanje toga šta se krije ispod naizgled puste i suve spoljašnosti. Oblast sa skrivenom vodom je veličine Holandije. Naučnici ističu da još uvek ne znaju u kojoj je formi otkrivena voda, pa može da se dogodi da je i ovaj veliki rezervoar zaleđen.

PCPress.rs Image

Voda bi možda jednog dana mogla da se eksploatiše – naravno kada putovanja kroz svemir budu još napredovala, a značajna je i za tumačenje rane istorije Marsa.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Izvor: Futurism

Facebook komentari: