ERP 2024

NASA izabrala Starship za drugo sletanje na Mesec

SpaceX bi mogao da spusti astronaute na Mesec 2025.godine i 2027.godine.

PCPress.rs Image

Starship će odvesti astronaute na Mesec 2025.godine

NASA je poverila veću ulogu kompaniji SpaceX u programu Artemis. NASA je odabrala Starship raketu za prevoz druge grupe astronauta na Mesec. Takođe, ranije je bilo vesti o tome da je NASA odabrala kompaniju SpaceX za izgradnju svemirskog broda koji će ljude odvesti na Mesec po prvi put od završetka misije Apollo 1972. godine.

Ranije ove godine, NASA je objavila da pozdravlja predloge američkih kompanija za lendere koji mogu da odvedu ljude iz svemira sa stanice Gateway u lunarnu orbitu do samog Meseca.

Takođe, NASA navodi da planira da iskoristi opciju prema postojećem ugovoru i traži od kompanije da modifikuje svoj sistem za sletanje kako bi ispunila nove uslove.

„Nastavljanje i razvoj novih radova prema originalnom ugovoru povećava NASA-inu investiciju i partnerstvo sa SpaceX-om“, saopštila je agencija. Posedovanje drugog lunarnog lendera „obezbeđuje redundantnost u uslugama“. To može pomoći da se obezbedi pouzdan transport za astronaute koji će biti deo budućih lunarnih misija.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

NASA proširuju ugovor sa SpaceX-om

„Cilj novog proširenja saradnje jeste razvoj mogućnosti lunarnog lendera Starship-a koji ispunjava NASA-ine zahteve za izvođenje misije Artemisa 3, uključujući pristajanje na Gateway stanicu, smeštaj i sletanje četiri člana posade na Mesec”.

Originalni ugovor SpaceX-a sa NASA-om vredeo je 2,9 milijardi dolara. Međutim, nova modifikacija će ukupnom iznosu dodati 1,15 milijardi dolara. Očekuje se da će lunarni lender kompanije, Starship prvi put odvesti astronaute na Mesec 2025.godine.

Paul Martin iz NASA-e, u avgustu priznao da agencija očekuje da će datum lansiranja Artemis 3 misije produžiti verovatno i na 2026.godinu. Na osnovu njegove izjave, NASA predviđa kašnjenja zbog razvoja sistema za sletanje ljudi i razvojem svemirskih odela sledeće generacije. NASA-ina misija Artemis 4, koja će odvesti još četiri astronauta na Mesec, planirana je za 2027. godinu.

Za sada, još uvek se čekaju nove informacije o svemirskom brodu Orion nakon uspešnog lansiranja misije Artemis 1 16. novembra.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,