BIZIT plus

NASA: Kosmonautska odela nove generacije

Agencija NASA je još 2019. godine predstavila nova kosmonautska odela, a još tada smo mogli da čujemo da će opseg pokreta u njima biti mnogo veći. Nakon četiri godine stigle su nove vesti, između ostalog i to da će proizvođači odela modifikovati tako da budu još korisnija.

PCPress.rs Image

NASA i Axiom Space su u martu 2023. godine predstavili odela za članove misije Artemis III. Među novinama su i one koje čine da odelo odgovara različitim tipovima tela. Fleksibilnije je nego sva prethodna i sadrži više alata koji bi mogli da budu korisni tokom šetnje po površini Meseca.

Misija Artemis III je planirana za decembar 2025. godine, a očekuje se da se u okviru nje ponovi spuštanje na Mesec – po prvi put nakon Apollo 17 sletanja iz 1972. godine. Oni koji se spuste na mesečevu površinu bi tamo trebalo da ostanu manje od nedelju dana, a s ciljem da više puta prošetaju i prikupe uzorke leda. Ostatak posade će ostati u Orion kapsuli, a astronaut će sa Meseca vratiti SpaceX Starship.

Pročitajte i:  Odisejev lunarni lender uskoro bez energije 

Na odelima nove generacije se dakle radi punom parom, a kako bi zamenila ona koja se koriste već decenijama. Axiom Space i Collins Aerospace su devano dobili po dodatnih pet miliona dolara kako bi dizajnirali odela koja se ne nalaze u prvom ugovoru. Axiom Space tako radi na posebnom odelu koje će se nositi prilikom operacija oko Internacionalne svemirske stanice, dok Collins Aerospace radi na odelu koje će se koristiti kad se misija spusti na Mesec.

U originalnom ugovoru je sve bilo obrnuto, pa kompanije sada rade na narudžbinama koje su prethodno bile namenjene rivalskoj firmi. Iz agencije NASA kažu da je razlog jednostavan – ukoliko jedno odelo zakaže, astronauti će imati proizvod druge kompanije.

Facebook komentari: