BIZIT plus

NASA kreće u novu potragu za tragovima života na Marsu

NASA-ini naučnici već su izabrali novu tačku za spuštanje rovera koji bi 2020. trebalo da stigne na Mars, a radi se o regionu koji je verovatno formirala delta neke prastare reke na Crvenoj planeti. Tako bi letelica trebalo da se spusti na Jezero Crater, oblast za koju se pretpostavlja da je mogla da generiše život pre nekoliko milijardi godina.

PCPress.rs Image

Naučnici se nadaju da bi uzorci koji budu prikupljeni tokom ove ekspedicije mogli jednog dana da stignu na Zemlju, a kako bi se proučavali uživo. Novi rover bi trebalo da nasledi Curiosity koji se na Mars spustio 2012. godine, a koji istražuje oblast Gale Crater – koja je takođe u prošlosti bila daleko vlažnija nego danas. Curiosity je već mnogo naučio o ovom komadiću planete, te pronašao organske materijale na površini Marsa, kao i metan koji uglavnom nastaje od aktivnosti živih organizama. Novi rover bi trebalo da ode još dalje, te obezbedi nove uzorke koji bi mogli da pojasne da li je bilo kakav oblik biološkog materijala ikada postojao na ovoj planeti.

Pročitajte i:  Mars helikopter završio svoj poslednji let

PCPress.rs Image

Misija Mars 2020 zamišljena je i kao prva koja bi uzorke mogla da donese natrag na Zemlju, budući da NASA planira da na Mars pošalje još jednu letelicu koja bi trebalo da bude zadužena za vraćanje rovera. Detalji ovog plana još uvek nisu poznati, te se naučnici koncentrišu na načine za prikupljanje uzoraka iz oblasti u kojoj je nekada postojala tekuća voda, a za koju se pretpostavlja da je uništena nakon udara meteora pre oko 3,9 milijardi godina. Marsovska reka je u to vreme formirala i jezero, a budući da jezera na Zemlji predstavljaju bogate ekosisteme, ova oblast je savršena tačka za ovaj tip istraživanja.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,