NASA kreira robote astronaute na naduvavanje

NASA ulaže u robote koji nemaju čvrste metalne šasije i umesto toga pokreću se tako što brzo se naduvaju i izduvaju vazduhom ispunjene kese.

PCPress.rs Image

Naučnici sa Univerziteta Brigham Young udružili su se sa startapom Pneubotics kako bi izgradili robota na naduvavanje po imenu King Louie, piše IEEE Spectrum. Robot izgleda nekako kao Rock ‘Em Sock ‘Em Robot ukršten sa Bobo Doll-om, ali njegov pomalo nezgrapan izgled mogao bi da opravda prednosti koje NASA očekuje da će bot na naduvavanje doneti svemirskim misijama.

Roboti na naduvavanje mogu da posluže kao lagana alternativa metalnim robotima koja štedi prostor ili robotskim rukama na NASA-inim roverima, šatlovima ili svemirskim stanicama, izveštava IEEE Spectrum. Međutimjoš uvek postoje neke prepreke koje treba prevazići, naročito činjenica da se „baloni“ roboti nalaze u malo drugačijim orijentacijama svaki put kada se ispumpaju i ponovo naduvaju.

Te male razlike mogu otežati programiranje udova robota, kao što bi to bilo kod metalnog robota. Međutim, naučnici Brigham Young-a pronašli su način da naviguju i treniraju pokrete robota kako bi saznali koliko visoko ili daleko može da ide bez obzira na male varijacije uzrokovane naduvavanjem. Kralj Louie još nije spreman za ekspediciju, ali kako se bude bolje kontrolisala njegova masa, astronauti će uskoro moći da dobiju lebdeću „desnu ruku“.

Pročitajte i:  Buduće misije: Ljubav i seks u svemiru

Izvor: Futurism

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,