NASA kreirala video igru koja korisnike vodi u morske dubine

Eksperti iz Agencije NASA kreirali su video igru koja ima svrhu, budući da pomaže u očuvanju koralnih grebena. U pitanju je igra NeMO-NET, a svi zainteresovani mogu da je igraju preko iPhone-a, iPad-a ili računara.

PCPress.rs Image

Tako igrači preko izabranih uređaja mogu da se spuste u dubine okeana, i da tamo identifikuju i klasifikuju korale na koje naiđu. Fotografije su snimljene tokom pravih naučnih ekspedicija, a igranje naučnicima pomaže da lakše sastave mapu koralnih grebena, što bi trebalo da pomogne u očuvanju pre nego što bude kasno.

U poslednjih nekoliko godina naučnici iz NASA-e posmatraju okeane, snimaju fotografije i koriste alate uz pomoć kojih dolaze do prizora koji se nalaze ispod površine. Uz pomoć instrumenata koji su montirani na dronove i druge letelice došli su do 3D snimaka korala, algi i morskih trava koje pokrivaju dna okeana, a tokom ekspedicija u Portoriku, Gvamu i Američkoj Samoi. Naučnici sada rade na klasifikovanju podataka, i tu na scenu stupa igra, te igrači koji istražuju snimke sa ovih ekspedicija, uče o različitim vrstama korala i stavljaju akcenat na područja na kojima se neke vrste najviše pojavljuju.

Pročitajte i:  Može li "hvatanje ugljenika" da sačuva Zemlju

Podaci koje igrači generišu igranjem služe za obuku superkompjutera koji bi trebalo da nauči da kasnije samostalno identifikuje korale, a i igrači u tom procesu uče o planeti, najviše o koralima.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,