PC Press Hosting 2020

NASA kreirala video igru koja korisnike vodi u morske dubine

Eksperti iz Agencije NASA kreirali su video igru koja ima svrhu, budući da pomaže u očuvanju koralnih grebena. U pitanju je igra NeMO-NET, a svi zainteresovani mogu da je igraju preko iPhone-a, iPad-a ili računara.

Tako igrači preko izabranih uređaja mogu da se spuste u dubine okeana, i da tamo identifikuju i klasifikuju korale na koje naiđu. Fotografije su snimljene tokom pravih naučnih ekspedicija, a igranje naučnicima pomaže da lakše sastave mapu koralnih grebena, što bi trebalo da pomogne u očuvanju pre nego što bude kasno.

U poslednjih nekoliko godina naučnici iz NASA-e posmatraju okeane, snimaju fotografije i koriste alate uz pomoć kojih dolaze do prizora koji se nalaze ispod površine. Uz pomoć instrumenata koji su montirani na dronove i druge letelice došli su do 3D snimaka korala, algi i morskih trava koje pokrivaju dna okeana, a tokom ekspedicija u Portoriku, Gvamu i Američkoj Samoi. Naučnici sada rade na klasifikovanju podataka, i tu na scenu stupa igra, te igrači koji istražuju snimke sa ovih ekspedicija, uče o različitim vrstama korala i stavljaju akcenat na područja na kojima se neke vrste najviše pojavljuju.

Pročitajte i:  Više od milion dronova za dostavu očekuje se na nebu do 2026. godine

Podaci koje igrači generišu igranjem služe za obuku superkompjutera koji bi trebalo da nauči da kasnije samostalno identifikuje korale, a i igrači u tom procesu uče o planeti, najviše o koralima.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
PC Gde kupiti

Tagovi: , , , ,