BIZIT plus

NASA napravila planove zbog izlaska Rusije iz MSS

Rusija se povlači sa Međunarodne svemirske stanice nakon 2024. NASA i ruska svemirska agencija rade u tandemu kako bi stanica nastavila da radi, a njen izlazak bi značajno promenio operacije ISS-a.

NASA napravila planove zbog izlaska Rusije iz MSS

NASA i dalje blisko sarađuje sa Rusijom

NASA i Bela kuća su izradile planove za vanredne situacije za ISS krajem prošle godine. Ti planovi uključuju načine da se astronauti povuku sa stanice ako Rusija naglo ode i načine da ISS nastavi da radi bez ruskog hardvera. Dok američki modul održava stanicu u ravnoteži i obezbeđuje električnu energiju koja joj je potrebna za pokretanje koristeći svoje solarne nizove, Roscosmos-ov modul ima potisnike potrebne za održavanje leteće laboratorije u orbiti.

Očigledno, NASA je radila na stvaranju formalnog zahteva za izvođače radova da osmisle načine za deorbitiranje svemirske stanice u poslednjih nekoliko nedelja. Uz to, agencija je uključila privatne svemirske kompanije u svoje planiranje za vanredne situacije u nadi da će zadržati ISS u orbiti čak i bez Rusije. Elon Musk je takođe ranije izrazio interesovanje da pomogne ISS-u ako Zapad blokira saradnju sa Rusijom.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Rusija još nije odredila datum za izlazak, ali je navela da će poštovati svoje obaveze i da će partnerima dati jednogodišnje obaveštenje pre nego što ode. Roscosmos i NASA će najverovatnije nastaviti blisku saradnju sve dok Rusija ne izađe iz programa, čak su se nedavno dogovorili da zamene mesta na letovima Crew Dragon i Soyuz na ISS-u.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,