NASA: Nova fotografija Jupitera

Naš Solarni sistem obiluje planetama i satelitima koji nude dragocen uvid u istoriju kosmosa, a pružaju prizore od crvenkastih pustinja, poput one na Marsu, do prizora koje daju metanska jezera na Saturnovom mesecu Titanu. Ipak, od svih tela koja kruže oko Sunca Jupiter je među najzanimljivijima, te oni koji ga proučavaju tvrde da bi mogli da ga neprestano posmatraju i da im nikada ne bude dosadno.

PCPress.rs Image

Letelica Juno agencije NASA već neko vreme kruži oko ovog gasnog giganta, te na Zemlju šalje fotografije koje su detaljnije od svih koje su ranije napravljene. Radi se o tome da dramatična atmosferska dešavanja na Jupiterovoj severnoj hemisferi čine da fotografije izgledaju još egzotičnije. Na jednoj od fotografija tako mogu da se vide oblaci koji su okupljeni oko nekog kružnog oblika u regionu koji nosi ime Jet N6. Fotografija je snimljena 12. februara, dok je Juno po osamnaesti put pravio krug oko planete.

PCPress.rs Image

Jupiter je obično definisan masovnim olujama koje utiču na područja od po nekoliko stotina kilometara, a neke od ovih oluja bi prema veličini mogle nekoliko puta da progutaju čitavu Zemlju. Jedan od glavnih zadataka letelice Juno je da prikupi podatke o tome kako se ovakve oluje rađaju, koliko traju, te na koji se način završavaju, kao i o tome odakle crpe snagu.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

Izvor: BGR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,