ePlaneta

Swatch optužio Samsung za kopiranje dizajna njihovih satova

Samo nekoliko dana nakon što je Samsung objavio svoj novi Galaxy Watch, kompanija se suočava sa velikom tužbom. Swatch Group, proizvođač satova u čijem okrilju se nalaze brendovi kao što su Tissot, Omega, Rado i Swatch, podnela je tužbu protiv Samsung Electronics-a u kojoj tvrde da su neki od skinova koji se mogu preuzeti za Samsung Gear Sport, Gear S3 Classic i Frontier pametne satove identični satovima koje oni proizvode, a prodaju se na američkom tržištu.

PCPress.rs Image

Swatch Group je podnela tužbu u kojoj planira da traži odštetu veću od 100 miliona dolara, na osnovu nefer konkurencije i nefer poslovne prakse. Proizvođač satova je ovu tužbu podneo u SAD-u, jer na tom tržištu imaju registrovane robne marke. Mi bismo dodali da se u SAD-u mnogo više vodi računa o tome nego na evropskom tržištu, pa su u Swatch Group-u procenili da im je tamo najveća šansa da dobiju parnicu.

Samsung nije sam ponudio skinove zbog kojih je pokrenuta parnica. On je samo omogućio korisnicima pametnih satova da kroz Galaxy Wearable aplikaciju za pametne telefone, preuzmu nove skinove, dok je istovremeno developerima ponudio Galaxy Watch Designer softver preko koga mogu da uploaduju i ponude korisnicima svoj dizajn.

Pročitajte i:  Samsung proširuje portfolio nosivih uređaja, za napredno iskustvo praćenja zdravlja svih korisnika

Inače, kao i mnogi drugi poznati proizvođači satova, Swatch Group veoma drži do zaštite svog dizajna. U 2014. godini bili su jedna od nekoliko kompanija koje su učestvovale u „gašenju“ sajtova na kojima su se hostovali skinovi za tada popularne pametne satove, za koje je utvrđeno da su prekršili kopirajt. Uz to, ova kompanija u svom vlasništvu ima 173 patenta vezana za pametne satove.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,