ERP 2024

NASA objavila 3D snimak Severnog pola Jupitera

Naučnici iz NASA-e koji rade na projektu istraživanja Jupitera objavili su 3D video koji prikazuje ciklone i anticiklone koji se šire nad polarnim regionima Jupitera. Video je sastavljen od 3D snimaka koji su ranije napravljeni kamerom na svemirskom brodu Juno koji trenutno kruži oko Jupitera.
 
PCPress.rs Image
 
Prema podacima iz NASA-e, temperatura oblaka prikazanih svetložutom bojom iznosi -12 ℃, dok na tamnocrvenim oblacima pada na -118 ℃. Juno je fotografije predstavljene u 3D videu snimio prilikom svog četvrtog prolaska pored Jupiterovog Severnog pola. Koristio je infracrvenu kameru, tako da je oblake na Severnom polu mogao da snima na udaljenosti od 72 kilometra tokom dana i noći.

“Pre Juno-a, mogli smo samo da pretpostavimo kako Jupiterovi polovi izgledaju. Sada, kada Juno leti iznad polova na veoma bliskoj udaljenosti, omogućeno nam je sakupljanje infracrvenih slika”, rekao je Alberto Adriani, istraživač sa rimskog Instituta za astrofiziku. Juno je dosad mapirao trećinu planete i imao je 11 bliskih prolazaka pored Jupiterovih oblaka.
 
Izvor: NASA
Facebook komentari:
Pročitajte i:  Tri-rotorni volan omogućava kontrolu vozila 
SBB

Tagovi: , , , , ,