NASA omogućava: Prošetajte po Marsu

Agencija NASA pokrenula je novi program AI4Mars, a u pitanju je sistem koji svakome ko ima računar omogućava da upravlja Curiosity roverom, i tako prošeta po Crvenoj planeti.

PCPress.rs Image

Radi se o naporu da se obični građani uključe u misije i tako nauče o svemiru, a nova inicijativa se priključila onome što već radi Mars simulacija. AI4Mars ipak ne omogućava da se u potpunosti „preuzme volan“, što bi bilo besmisleno, budući da bi bilo ko mogao da upravlja sudbinom rovera, već korisnicima dozvoljava da označe ono na šta rover naiđe tokom misije. To se odnosi na sve – kamenje, pesak, te druge elemente, a sve se dešava online, u okviru pretraživača.

PCPress.rs Image

Tako obični građani bivaju uključeni u Curiosity istraživanja, što je značajno, budući da mogu da primete ono što naučnicima izmiče. Sve što označe se okuplja u velikoj bazi podataka, što je osnova za prvi open-source za priručnik za orijentaciju na Crvenoj planeti. Podaci će se kasnije koristiti za obuku novih rovera, a kako bi bolje razumeli okruženje u kojem se nađu, pa bi ovo mogao da bude prvi korak ka otključavanju marsovskih misterija kojih ima na pretek.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Izvor: HypeBeast

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,