NASA: Podaci putuju svemirom neverovatnom brzinom

Mali, zlatni satelit agencije NASA ima novi rekord, budući da je uspeo da do sada najvećom brzinom podatke iz svemira pošalje na Zemlju. To znači da ćemo prenose iz nekih budućih svemirskih misija dobijati u HD rezoluciji.

PCPress.rs Image

Astronauti bi 2024. godine trebalo da krenu na kružno putovanje oko Meseca, a misija Artemis II će na matičnu planetu slati snimke visoke rezolucije. To će biti moguće zahvaljujući laserskim komunikacijskim sistemima na kojima u agenciji NASA rade već neko vreme.

Već se počelo s testiranjima, pa je u aprilu postignut rekord brzine prenosa podataka iz svemira do Zemlje. Uz pomoć satelita TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) je sada ostvaren novi uspeh – prenos podataka brzinom od 200 Gb/s, što je duplo brže od prethodnog rekorda. To znači da će satelit za šest minuta, koliko provodi iznad NASA-inih antena tokom jednog kruženja, moći da pošalje daleko više podataka.

PCPress.rs Image

TBIRD je od velikog značaja za buduće misije u svemiru, najviše zbog toga što menja način komuniciranja. Laserska komunikacija nudi daleko veće mogućnosti od radio signala, a osnova prvog sistema ove vrste su CubeSat sateliti TBIRD koji nisu veći od kutije papirnih ubrusa. U svemir su stigli prošle godine, a uz pomoć Space X rakete. Od tada kruže oko Zemlje i dva puta na dan preleću iznad zemaljskih stanica agencije NASA.

Pročitajte i:  Bela kuća želi da NASA kreira Mesečevu vremensku zonu

Izvor: Interesting Engeneering

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,