BIZIT plus

Google se suočava sa novim problemima u Indiji

Google-ov sistem naplate korisničkog izbora je pod istragom.

PCPress.rs Image

Google nameće visoke „naknade za usluge“

Google-ova stalna svađa sa Match Group-om oko plaćanja u aplikaciji prelila se na Indiju, sa potencijalno značajnim posledicama za Google. Prema regulatornom nalogu, Match, matična kompanija Tinder-a i Hinge, pridružila se grupi indijskih startup kompanija ove nedelje. Naime, Match Group traži da Komisija za konkurenciju Indije istraži Google-ov sistem naplate po izboru korisnika.

CCI je isto regulatorno telo koje je prošle godine zabranilo tehnološkom gigantu zahteva od OEM-a da uključe Google aplikacije i usluge prve strane sa Android-om. Tu naredbu je kompanija počela nevoljno da primenjuje početkom godine. Takođe, Google-u se nalaže da mora da podržava opcije naplate trećih strana.

U žalbi koju je uputio Fondaciji Alijanse digitalne Indije, Match tvrdi da Google-ov novi sistem naplate po izboru korisnika i dalje nameće visoku „naknadu za uslugu“ između 11 i 26 procenata programerima aplikacija. Kompanija tvrdi da trošak korišćenja sistema znači da Google nije ispoštovao prethodnu naredbu CCI. Prema izveštajima, nadzorni organ je naveo da je „potrebno izvršiti istragu.“ Kompanija sada ima četiri nedelje da se povinuje zahtevu CCI-a. Match je tužio kompaniju prošle godine zbog njenih politika naplate u Play prodavnici. Zatim, Google je optužio Match da sprovodi „kampanje iz sopstvenih interesa. Google je naveo da Match želi da izbegne plaćanje značajne vrednosti koju dobijaju“ iz ekosistema Android i Play prodavnice.

Pročitajte i:  Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

Izvor: Engadget

Facebook komentari: