BIZIT plus

NASA: Prastare reke iz svemira i život na Zemlji

Letelica OSIRIS-Rex se 20. oktobra spustila na asteroid Bennu, kako bi prikupila uzorke, ali je na površini ovog nebeskog tela, koje u prečniku meri oko 500 metara, pronašla nešto više.

PCPress.rs Image

Pre nego što se letelica zaputila ka površini asteroida, naučnici su spekulisali o tome šta bi tamo mogla da pronađe. U objavljenim naučnim radovima može da se pročita da su eksperti očekivali karbonate (soli koje potiču od karbonatne kiseline). Tako je i bilo, ali je spektometar koji se nalazi u sklopu letelice, zabeležio još nešto – „vene“ u karbonatnoj površini asteroida Bennu. To ukazuje da je „roditelj“ ovog asteroida, neki planetoid ili proto-planeta, bio domaćin hidrotermalnog sistema, drugim rečima – bilo je na tom nebeskom telu prastarih reka.

Naučnici sada spekulišu o tome da su reke na roditeljskom nebeskom telu, iz kojeg se odvajanjem rodio asteroid, postojale nekoliko miliona godina, te da su upravo one odgovorne za karbonatne tragove na površini asteroida. Otkriće je otvorilo i neke druge rasprave, od kojih je najvažnija ona u kojoj se iznosi teorija da je neki sličan asteroid u prošlosti doneo organski materijal na Zemlju, te time započeo evoluciju života.

Pročitajte i:  NASA: 2023. godina je bila najtoplija godina ikad zabeležena

PCPress.rs Image

Instrumenti sa letelice su omogućili potpuno novi pogled na asteroid Bennu, pa je tako otkriveno da su stene na površini mnogo raznovrsnijeg porekla nego što se ranije verovalo. Ta raznovrsnost ukazuje na obilje materijala na roditeljskom nebeskom telu, a većina tih materijala je toliko porozna da ne bi preživela prolazak kroz Zemljinu atmosferu. To znači da će letelica OSIRIS-Rex, kada na matičnu planetu bude donela uzorke, omogućiti proučavanje materijala koji na Zemlji do sada nisu viđeni.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: