NASA prihvata nove predloge kompanija za lunarni lender

Svemirski brod mora da bude sposoban da transportuje astronaute iz lunarne orbite na površinu Meseca.

PCPress.rs Image

Više kompanija će raditi na projektu

Još u aprilu 2021. godine, NASA je izabrala SpaceX za razvoj lunarnog lendera koji će odvesti astronaute na Mesec za svoje buduće misije Artemis. Međutim, SpaceX-ovo vozilo neće biti jedino koje će leteti sa astronautima na površinu Meseca.

NASA je objavila da podržava predloge američkih kompanija za lendere koji mogu da odvedu ljude iz svemira sa stanice Gateway do samog Meseca. Imajući tu sposobnost, dizajn lendera može se koristiti za misije izvan Artemis III, što će biti prvo sletanje posade na Mesec još od Apola 17.

Takođe, agencija je rekla u saopštenju, da koristi opciju u okviru svog postojećeg ugovora sa SpaceX-om i traži od kompanije da promeni sistem sletanja koji je predložila, kako bi ispunila nove uslove.

„Nastavljanje više razvojnih radova prema originalnom ugovoru maksimizira NASA-inu investiciju i partnerstvo sa SpaceX-om“, saopštila je agencija. Posedovanje drugog lunarnog lendera „obezbeđuje redundantnost usluga“ i može pomoći da se obezbedi pouzdan transport za astronaute koji će biti deo budućih lunarnih misija.

Pročitajte i:  Ko će razvijati terenska vozila Artemis Lunar?

Iako je poziv za drugi lunarni lender nov, plan da više kompanija radi na projektu nije. NASA je prvobitno trebalo da izabere više od jedne kompanije za misije Artemis, ali agencija nije dobila dovoljno sredstava od Kongresa, što ju je navelo da ide samo sa SpaceX-om.

Blue Origin je dao previsoku ponudu

Blue Origin, jedan od finalista ugovora, uložio je žalbu američkom sudu za federalne tužbe, nazvavši odluku „osnovno nepravednom“. Svemirska korporacija u vlasništvu Jeff-a Bezos-a je tvrdila da je NASA dozvolila SpaceX-u da izmeni svoju ponudu i da joj nije data ista šansa da to učini.

Treba napomenuti da je ugovor koji je SpaceX dobio vredan 2,9 milijardi dolara, dok je ponuda Blue Origin-a bila skoro duplo veća od 5,9 milijardi dolara.

NASA je verovala da je Blue Origin namerno dao visoku ponudu pod pretpostavkom da će se NASA cenkati i da će dobiti više sredstava nego što jeste. Dok je sud odbacio tužbu Blue Origin-a u novembru, SpaceX je morao da pauzira rad na lenderu dva puta. Kada je NASA odložila misiju Artemis III na 2025. godinu, NASA-in administrator Bill Nelson je rekao da je tužba Blue Origin-a delimično kriva.

Pročitajte i:  NASA objavila da traži volontere za simuliranje uslova života na Marsu

NASA će u narednim nedeljama izdati nacrt poziva za drugi lunarni lender pre nego što izda formalni zahtev.

Lisa Watson-Morgan, NASA-ina menadžerka programa za sistem sletanja ljudi, rekla je:

„Ova strategija ubrzava napredak ka dugoročnoj, održivoj sposobnosti sletanja u vremenskom okviru 2026.godine ili 2027.godine. Očekujemo da će dve kompanije bezbedno nositi astronaute u svojim lenderima na površinu Meseca, pod NASA-inim vođstvom, što bi moglo dovesti do više iskusnih svemirskih kompanija na tržištu.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,