BIZIT plus

NASA proširuje ugovore sa kompanijama za svemirska odela

Axiom Space i Collins Aerospace će modifikovati svoje dizajne za nove svrhe.

PCPress.rs Image

Kompanije dobijaju po 5 miliona dolara za dizajniranje i razvoj

NASA je 2022.godine odabrala Axiom Space i Collins Aerospace za razvoj svemirskih odela sledeće generacije. Ta odela bi konačno trebalo da zamene decenijama staru opremu koju astronauti koriste. Sada je svemirska agencija proširila njihove postojeće ugovore. NASA im po 5 miliona dolara za dizajniranje i razvoj novih svemirskih odela koja nisu uključena u prvobitne narudžbine koje su primili.

NASA je naručila svemirsko odelo od Axiom Spacea namenjeno za upotrebu u niskoj orbiti Zemlje. Odelo je posebno dizajnirano za šetnje svemirom izvan Međunarodne svemirske stanice. Prvobitni ugovor za Axiom-om bio je za sistem za šetnju svemirom koji će astronauti Artemis III nositi na površini Meseca kada slete na Mesec. Axiom je predstavio prototip za svoju originalnu narudžbu u martu. Kompanija je prikazala odelo sa zglobovima koje omogućuje korisnicima da se kreću sa lakoćom i kacigu opremljenu svetlom i HD kamerom.

Pročitajte i:  Odisejev lunarni lender uskoro bez energije 

U međuvremenu, Collins Aerospace je dobio narudžbu za svemirsko odelo namenjeno za upotrebu na površini Meseca. Kompanija je ranije imala ugovor da razvije odelo za šetnju u svemir za upotrebu van MSS-a. Drugim rečima, svaka kompanija je dobila novu narudžbu koja se odlikava na prethodnu. Lara Kearney, menadžerka programa u NASA-inom svemirskom centru Džonson u Hjustonu je rekla:

Poboljšanje redundantnosti

„Ovi nalozi za zadate pozicioniraju NASA-u za uspeh ukoliko dodatne sposobnosti postanu neophodne ili korisne za NASA-ine misije dok agencija postavlja put za istraživanje dubokog svemira i komercijalizaciju niske Zemljine orbite. Koristeći ovaj konkurentski pristup, poboljšaćemo redundantnost, proširiti buduće mogućnosti i dalje investirati u svemirsku ekonomiju“.

Redundantnost je važan deo razvoja svemirske tehnologije. U ovom slučaju, svemirska odela namenjena za istu svrhu koje su razvile dve različite kompanije mogle bi da obezbede astronautima drugo rešenje ako iz bilo kog razloga postoji problem. Ipak, novi nalozi predstavljaju „rad na modifikaciji dizajna“. Kompanije u suštini modifikuju svoja originalna odela za novu svrhu. NASA želi prvo da ih vidi pre nego što se posveti njihovom daljem razvoju. Axiom je naveo da će, ako NASA odluči da nastavi sa razvojem novih svemirskih odela, cela porudžbina koštati agenciju 142 miliona dolara tokom četiri godine.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Izvor: Engadget

Facebook komentari: