Dahua

NASA šalje softversku zakrpu na 20 milijardi kilometara udaljen Voyager 2

NASA je započela projekat „popravke“ softvera na Voyager sondama. One već decenijama putuju svemirom, kao jedini operativni objekti koje je čovek poslao van sunčevog sistema. „Zakrpa“ koja se šalje na njih trebala bi da popravi problem sa komunikacijom Voyager-a 1, koji se pojavio tokom prošle godine.

PCPress.rs Image

Voyager tim iz NASA-e potvrdio je da je poslao softverski patch, prvo na Voyager 2, koji je bliži i udaljen je „samo“ 20 milijardi kilometara, a on će da putuje do letelice punih 18 časova. Iako je napravljen veliki broj simulacija, postoji bojazan da bi ova zakrpa mogla da prepiše ili ošteti neke druge delove softvera. A, s obzirom na udaljenost sonde, ne postoji način da se sigurno zna da li će sve proći kako treba.

Problemi sa komunikacijom Voyager-a 1, koji se nalazi na udaljenosti od 24 milijarde kilometara od Zemlje, počeli su tokom prošle godine. Tada je sonda počela da šalje oštećene telemetrijske podatke, jer su oni preusmereni na pogrešan računar. Ideja koja stoji iza „zakrpe“ je da se sondi naloži da podatke šalje kroz računar koji je za to namenjen. Iako Voyager 2 nije iskusio iste probleme, on se sastoji od identičnog hardvera i softvera pa, pošto je bliži Zemlji, služi kao test uređaj.

Pročitajte i:  NASA i IBM udružuju snage za kreiranje moćnog AI modela

Inženjeri su proveli nekoliko meseci pokušavajući da reše ovaj problem. Sada, kada je softver poslat na Voyager 2, sledi period provere podataka koje ova sonda šalje. Ta faza će početi 28. oktobra. Ako sve bude kako treba, uskoro će softver biti poslat na Voyager 1 sondu.

Ovo nije jedini problem s kojima se susreću ove sonde. Recimo, prošle godine Voyager 2 nije bio u stanju da nedelju dana šalje podatke jer se pomerila antena, a početkom ove godine su se na ovoj sondi ugasili bezbednosni sistemi. To je sve logično i (donekle) očekivano, s obzirom da su i Voyager 1 i Voyager 2 lansirani tokom 1977. godine. A pošto su u pitanju jedine sonde koje mogu da nam daju podatke sa gledišta van sunčevog sistema, NASA želi da ih drži operativne što je duže moguće. Očekuje se da će one raditi i slati podatke još najmanje tri godine.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *