BIZIT plus

Nvidia razvija procesore zasnovane na Arm arhitekturi za Windows računare

Prema izveštajima, kompanija je počela da radi na dizajniranju procesora koji su kompatibilni sa Microsoft-ovim operativnim sistemom. Međutim, kompanija to radi diskretno, bez velike najave. Nvidia ima za cilj da se takmiči sa Intel-om, koji je jedan od vodećih proizvođača čipova za računare.

PCPress.rs Image

Nvidia navodno počinje sa prodajom čipova već 2025. godine

Ova inicijativa deo je Microsoft-ovog šireg cilja da bude konkurentniji Apple-ovim procesorima zasnovanim na Arm arhitekturi. Prema preliminarnim podacima za treći kvartal Apple je gotovo udvostručio svoj tržišni udeo od kada je pre tri godine lansirao Apple Silicon zasnovan na Arm arhitekturi. Čipovi za Mac koje proizvodi Apple kombinuju performanse (uključujući i veštačku inteligenciju na čipu) i trajanje baterije na način koji čipovi Intela još uvek nisu uspeli da postignu.

Nvidia već ima iskustva sa čipovima baziranim na Arm arhitekturi, ali su oni dizajnirani za data centre. Nvidia je 2020. godine najavila planove za kupovinu Arm Holdings za 40 milijardi dolara. Međutim, kompanija je odustala od tog posla početkom 2022. godine.

Pročitajte i:  Novi NVIDIA AI četbot radi lokalno na računaru

Navodno i AMD se priprema za lansiranje čipova za računare bazirane na ARM arhitekturi već od 2025. godine. Obe kompanije će se pridružiti Qualcomm-u, koji proizvodi čipove za laptop računare od 2016. godine. Prema izveštajima, ekskluzivni sporazum između Qualcomm-a i Microsoft-a za dizajn čipova na Arm arhitekturi ističe 2024. godine. Kada sporazum istekne, to znači da će i drugim kompanijama biti dozvoljeno da se uključe i razvijaju svoje čipove bazirane na Arm arhitektiru.

“Microsoft je iz 90-ih godina naučio da ne želi ponovo da zavisi od Intela, ne želi da zavisi ni od jednog dobavljača”, izjavio je Jay Goldberg, izvršni direktor konsultantske firme D2D Advisory. “Ako Arm čipovi budu prihvaćeni za upotrebu na računarima kompanija nikada neće dozvoliti da Qualcomm bude jedini dobavljač.”

Obzirom na to da Microsoft polaže veliku nadu u generativnu veštačku inteligenciju, razvoj budućih čipova će se verovatno usmeriti na ovu oblast. Kompanija je navodno pozvala proizvođače čipova da implementiraju napredne mogućnosti veštačke inteligencije u svoje čipove. Nedavno je Microsoft lansirao Windows Copilot, koji koristi chatbot i na pitanja odgovara direktno u Windows okruženju.

Pročitajte i:  NVIDIA i Ubisoft u zajedničkoj saradnji 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,