NASA se bori za Hubble Space teleskop

NASA-in Hubble Space teleskop, nadaleko poznat po brilijantnim slikama iz kosmosa koje već neko vreme šalje na Zemlju, počeo je da pokazuje određene probleme na svom putu oko rodne planete. Tako je 5.oktobra otkazao jedan od vitalnih delova sistema, a koji služi za orijentisanje teleskopa u prostoru, te je zadužen za to da ga održi funkcionalnim dok pluta u svemiru. Hubble je nakon toga ušao u safe mode, a NASA-ini inženjeri od tada pokušavaju da reše problem.

PCPress.rs Image

Naime, deo koji je prestao da funkcioniše je žiroskop, uređaj koji mnoge letelice koriste za orijentisanje u kosmosu, te u prostoru uopšte. Tako žiroskopi služe za određivanje smera kretanja, te su ključne alatke koje Hubble koristi kako bi ispitivao različite delove svemira. Hubble je lansiran 1990. godine, te je originalno sadržao šest žiroskopa, a za pravilno funkcionisanje neophodna su bar tri. Tokom godina Hubble žiroskopi su zabeležili mnoge probleme, te su neki od njih prestali da funkcionišu, da bi 1999. godine došlo do problema zbog kojih teleskop nije bio u funkciji nekoliko nedelja. Tokom Space Shuttle programa astronauti su bili u mogućnosti da posete Hubble, te zamene neispravne žiroskope, pa je 2009. zamenjeno svih šest.

Pročitajte i:  Sistem za hidrataciju otporan na smrzavanje 

PCPress.rs Image

Nakon problema do kojih je došlo 5. oktobra Hubble je imao još četiri funkcionalna žiroskopa, ali su dva prestala sa radom, što je dovelo do toga da Hubble prestane da funkcioniše, budući da su mu preostala dva žiroskopa. Situacija ipak nije očajavajuća, budući da su eksperti ranije pronašli način na koji bi Hubble mogao da funkcioniše sa samo dva žiroskopa, kako bi mu produžili vek trajanja, pa će, u slučaju da treći uređaj ne proradi, inženjeri krenuti sa planom po kojem će Hubble moći da funkcioniše još nekoliko godina, čak i bez tri žiroskopa koji predstavljaju minimum za orijentaciju u kosmosu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,