NASA tim u vreme pandemije: Kad se roverom sa Marsa upravlja od kuće

Pandemija koronavirusa je milione radnika zatvorila u kuće, pa se poslovi već mesec dana obavljaju sa udaljenosti, u četiri zida. Promene nisu zaobišle ni zaposlene u agenciji NASA, pa se roverima koji su u drugim svetovima upravlja iz privatnih domova.

PCPress.rs Image

(Ne)moguća misija

Dok je rad na daljinu nešto što je određenim profesijama normalno, za druge je praktično nemoguć. Situacija je posebno važna ako se jedan od vitalnih članova tima nalazi na drugoj planeti, milionima kilometara daleko. To je upravo slučaj sa članovima NASA tima koji su zaduženi za Curiosity rover koji se nalazi na Marsu, pa inženjeri sada rad stotine zaposlenih kontrolišu od kuće, a kako bi udruženim snagama omogućili da rover nastavi sa svojom ekspedicijom.

Ponekad više od 20 ljudi istovremeno radi na sekvenci koda koji roveru omogućava da se kreće, a proces traje i po nekoliko dana, i završava se kada komanda stigne do Curiosity člana tima. Upravo zbog toga se dnevno održi i po nekoliko desetina video sastanaka, a kako bi svi članovi, koji u normalnim uslovima dele isti radni prostor i komuniciraju uživo, bili u toku.

Pročitajte i:  NASA: 2023. godina je bila najtoplija godina ikad zabeležena

PCPress.rs Image

Pretpostavlja se da će se nakon pandemije sve vratiti na staro, ali eksperti ističu da će vreme provedeno daleko od posla ipak uticati na to da više radnika i ubuduće nastavi da obavlja posao na daljinu.

PCPress.rs Image

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,