NASA: Zelena salata iz svemira bezbedna za upotrebu

Prema studiji koja je objavljena u magazinu Frontiers in Plant Science, zelena salata uzgojena u svemiru nema samo isti ukus kao ona sa Zemlje, već je i podjednako hranljiva i bezbedna za konzumaciju.

Mogućnost da se u kosmosu uzgaja sveža i zdrava hrana jedan je od primarnih ciljeva agencije NASA, budući da bi astronauti na taj način dobili pristup dodatnim izvorima namirnica. Nakon detaljnog ispitivanja pokazalo se da je salata sa Internacionalne svemirske stanice skoro potpuno ista kao ona sa Zemlje, a jedina razlika su nešto niži nivoi gvožđa, cinka i potazijuma. Salata je na stanici uzgajana između 2014. i 2016. godine, a rezultati su se pokazali kao prilično ohrabrujući.

Uzgajanje salate u kosmosu je ipak prilično jednostavnije od uzgajanja nekog drugog povrća, budući da paradajz i paprika, na primer, zahtevaju mnogo više vremena (zelena salata u proseku sazri za 28 dana, a paradajz i paprika za 80), pa samim tim i više resursa. Očekuje se da novo povrće na stanicu stigne 2020. godine, te da raste u istim uslovima kao i zelena salata.

Pročitajte i:  SpaceX: Prva svemirska misija sa posadom u maju?

Izvor: Futurism

Facebook komentari:PC Press Hosting 2020
Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.