BIZIT plus

Nintendo PlayStation: Poslednji primerak konzole prodat za 360 hiljada dolara

Poslednji primerak konzole koja se nikada nije pojavila na tržištu – Nintendo PlayStation – prodat je na aukciji za 360 hiljada dolara.

PCPress.rs Image

Konzolu je kupio Greg McLemore, osnivač Pets.com i Toys.com, budući da je nadmašio sve druge ponude. Ovo je, kako kaže, najskuplja stvar koju je do sada platio, i koja se pridružila kolekciji koju „čuva za čovečanstvo,“ a u kojoj su i arkadne igre poput “Pong” kompanije Atari – koja je i prva uspešna komercijalna video igra.

Veruje se da je kupljeni Nintendo PlayStation poslednji primerak konzole koja je nastala u okviru neuspele saradnje kompanija Sony i Nintendo. Kompanije su saradnju najavile 1991. godine, ali je proizvedeno samo 200 jedinica. Ostalih 199 konzola je navodno uništeno kada je dogovor između kompanija propao, a Sony se nakon toga fokusirao na sopstvene konzole, pa se 1994. pojavio prvi PlayStation.

Pročitajte i:  Nintendo Switch 2 stiže tek 2025. godine

PCPress.rs Image

Poslednji Nintendo PlayStation je originalno bio u vlasništvu Olafa Olafssona, osnivača i izvršnog direktora Sony Computer Entertainment, a konzolu je ostavio u kancelariji kompanije Advanta, u kojoj je radio nakon što je otišao iz Sony-a, i koju je napustio daleke 1999. godine. Nakon toga je završila u rukama Terrya Diebolda, koji ju je kupio na aukciji na kojoj je Advanta prodavala kancelarijski materijal, nakon što je 2009. objavila bankrot. Terry Diebold je u februaru 2020. objavio da prodaje konzolu, te otvorio aukciju koja je probudila veliko interesovanje, budući da se konzola smatra važnim delom gejming istorije.

Izvor: CNN

Facebook komentari: