NASA želi da izgradi džinovski teleskop u jednom krateru na Mesecu

Svemir je ogromno i otvoreno prostranstvo koje čovek još uvek u velikoj meri nije istražio zbog trenutnih ograničenja naše tehnologije. Zapravo, verovatno smo u počecima kada je reč o razumevanju svemira i saznanju šta se tamo nalazi, ali čini se da preduzimamo korake da to shvatimo.

PCPress.rs Image

U stvari, NASA je nedavno dodelila dodatna sredstva za razne projekte u okviru svog programa Innovative Advanced Concepts (NIAC), gde je jedan od projekata JPL-a, robotičar Saptarshi Bandyopadhyay, ima ideju o izgradnji teleskopa na dalekoj strani meseca, ili bolje rečeno u jednom od mesečevih prirodnih kratera.

Kao što vidite na slici, deluje pomalo kao Death Star iz Ratova zvezda, ali u stvari je teleskop koji Bandyopadhyay naziva Lunar Crater radio teleskop. Ovo je radio teleskop ultra niske frekvencije talasne dužine koji će biti u stanju da snima slabije signale koji putuju kroz svemir, omogućavajući nam da bolje posmatramo svemir na osnovu talasnih dužina koje su daleko od buke koju emituje jonosfera Zemlje.

NASA je ovom projektu dodelila 120.000 dolara za njegov pomak, a ukoliko Bandyopadhyay dođe do ubedljivog predloga, projekat će preći u naprednije faze, što bi moglo rezultirati time da će teleskop zaista biti izgrađen.

Pročitajte i:  NASA: 2023. godina je bila najtoplija godina ikad zabeležena

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,