Naučnici iskoristili VR za proučavanje 3D modela tumora

Virtualna stvarnost (VR) se može koristiti za razne stvari, a najočiglednija je njegova upotreba u zabavne svrhe. Međutim, VR se može koristiti i u drugim industrijama, kao što je istraživanje raka. Prema izveštaju BBC-a, čini se da su naučnici na univerzitetu Kembridž razvili 3D model tumora koji se može posmatrati i proučavati u VR.

PCPress.rs Image

Uzorak tumora je uzet od pacijenta a kreiranjem njegovog 3D modela i stavljanjem istog u okruženje kao što je VR, ideja je da se naučnicima da nova perspektiva i nov način posmatranja. Možda će im ovakav način prikazivanja omogućiti da bolje razumeju bolest, te će tako moći da razviju bolje oblike lečenja, ili možda čak i lek.

Da bi se tumor doveo u VR okruženje, trebalo je napraviti 3D model. To je učinjeno upotrebom komada tkiva dojke zahvaćeno rakom veličine 1 mm kubni koji sadrži oko 100.000 ćelija. Zatim se tkivo dalje seklo, skeniralo i bojilo markerima kako bi se pokazala molekularna struktura i njene DNK karakteristike, a zatim ponovo rekreiralo u VR-u, što zauzvrat omogućava naučnicima širom sveta da mu pristupe iz VR laboratorije.

Pročitajte i:  Gledanje stvarnog sveta unutar virtuelnog 

Prema prof. Greg Hannon-u, direktoru Kembridž Instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, „Niko nije ispitivao geografiju tumora ranije ovako detaljno. Ovo je nov način posmatranja raka“. Profesor Karen Vousden, glavni naučnik CRUK-a, dodaje: „Razumevanje interakcije ćelija raka i zdravog tkiva je ključno ako želimo da razvijamo nove terapije – gledanje tumora koristeći ovaj novi sistem je mnogo dinamičnije od statičnih 2D verzija na koje smo navikli.“

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,