Naučnici konačno saznali koliko je sati na Saturnu

Novi podaci sa NASA-ine Cassini letelice rešili su jednu od najvećih misterija u kosmosu – trajanje jednog dana na Saturnu.

PCPress.rs Image

Naime, prema najnovijim rezultatima dan na ovoj planeti traje 10 sati, 33 minuta i 38 sekundi, a radi se o rezultatu koji je decenijama okupirao pažnju naučnika. Problem je bio u tome što Saturn nema čvrstu površinu, te tačke na kori koje bi služile kao orijentir za to kada se planeta jednom okrenula oko svoje ose, te neobično magnetno polje koje remeti prikupljanje podataka o rotaciji. Ipak, ispostavilo se da je odgovor bio sakriven u prstenovima.

Tokom kretanja oko Saturna Cassini instrumenti su mogli da prstenove istraže do detalja, da bi se prikupljeni podaci iskoristili za ispitivanje talasnih šablona u okviru prstenova. Tako se došlo do zaključka da se prstenovi ponašaju poput seizmometara, i beleže vibracije koje dolaze iz unutrašnjosti planete. Određene tačke na prstenovima su osetljivije na vibracije, te tako formiraju talase koje je moguće pratiti i posmatrati, što omogućava i praćenje rotacije Saturna.

Pročitajte i:  Ko će razvijati terenska vozila Artemis Lunar?

PCPress.rs Image

Novoutvrđeno trajanje jednog dana od 10:33:38 je za nekoliko minuta duže od procena iz 1981. godine koje su bile bazirane na radio signalima sa Voyager-a.

Izvor: NASA Science

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,