BIZIT 2022

Lažne Google Maps aplikacije preuzelo više miliona korisnika

Jedna od osnovnih prednosti modernih prodavnica aplikacija trebalo bi da bude i ta da su svi proizvodi pregledni, što bi kompanijama trebalo da olakša detektovanje onih koje su maliciozne, te mogu da nanesu velike štete. Budući da u Google Play prodavnici ima preko dva miliona aplikacija, dogodi se da se u ponudi nađe i poneka prevara.

PCPress.rs Image

Upravo to se odgodilo sa 19 različitih aplikacija za navigaciju, koje su zapravo kopije Google Maps aplikacije, samo sa znatno više reklama. Svaka od aplikacija je već dostigla po više od milion preuzimanja, te se, kada se sva preuzimanja saberu, dolazi do zaključka da je ovom prevarom pogođeno preko 50 miliona korisnika. Iako svaka od ovih aplikacija nudi mape i druge alate za orijentaciju, jasno je da se radi o kopijama Google Maps-a, koje se od originala razlikuju po tome što zloupotrebljavaju poverenje korisnika, a najviše kroz agresivne marketinške sadržaje koji ometaju navigaciju.

Pročitajte i:  CRM buster 2022

Nekoliko Google Maps klonova je tražilo i dozvolu da pristupi nekim podacima koji mapama obično nisu potrebni, a problem je i u tome što najveći deo ovih kopija uspeva održi ocenu iznad četiri, uprkos upozorenju da se radi o kopijama sa više reklama.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,