Top50 Glas publike

Naučnici kreirali pametnu tkaninu koja “zna” kada je vreme za hlađenje

Slojevito oblačenje je tu kako bismo bili sigurni da nam ni u jednom delu dana neće biti hladno, te vruće, ali moderne tehnologije obećavaju da će takva praksa u oblačenju uskoro postati prošlost.

PCPress.rs Image

Naime, stručnjaci sa Univerziteta u Marylandu kreirali su jedinstvenu tkaninu koja menja svoje osobine u odnosu na temperaturu tela korisnika. Novi proizvod, koji je opisan u tekstu objavljenom u magazinu Science, upravlja emitovanjem toplote, a tkanina se sastoji od dve vrste materijala od kojih ni jedna ne potiče iz prirode – Cellulose triacetate i ugljenične nanocevi. Prvi tip materijala tako upija vlagu, dok je drugi odbija, što materijalu daje jedinstvene osobine. Tako ukoliko telo počne da se znoji materijal koji upija vlagu menja oblik, što je signal da je vreme za hlađenje. Kada se telo osuši, te se materijal vrati u prvobitno stanje, ponovo se počinje sa emitovanjem toplote.

PCPress.rs Image

Kreatori ističu da ljudsko telo brzo gubi toplotu, i da je do sada jedini način da se ona sačuva bio dodatni sloj odeće, što bi novi materijal zauvek mogao da promeni, iako će proći još neko vreme dok se ne nađe na tržištu, te korisnicima donese način za regulisanje toplote, a bez upravljanja suvišnom odećom.

Izvor: BGR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,