Naučnici od ugljendioksida napravili avionsko gorivo

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu su uspeli da pronađu način kako da smanje zagađenje izazvano avio-saobraćajem. Oni su uspeli da pretvore ugljen dioksid u gorivo sa nutlom emisijom otrovnih gasova. Tehnika se sastoji iz zagrevanja mešavine limunske kiseline, vodonika i katalizatora sastavljenog od gvožđa, mangana i kalijuma, kako bi se ugljen dioksid pretvorio u tečno gorivo sposobno za pogon mlaznih aviona.

Avionsko gorivo

Jeftino i efikasno gorivo

Ovaj pristup je jeftin, jednostavan i upotrebljava materijale kojih ima u izobilju i znatno je jeftiniji od pretvaranja hidrogena i vode u gorivo. Gorivo je za sada proizvedeno samo u laboratorijskim uslovima i u minimalnim količinama (nekoliko grama), ali predstavlja veliki pomak ka proizvodnji goriva koje ne zagađuje prirodnu sredinu.

Za komercijanu upotrebu potrebno je još dosta toga da se uradi i osmisli. Za sada još uvek nije pronađen način kako da se efikasno prikupe ogromne količine ugljen dioksida. Takođe, ako bismo želeli pravo gorivo koje ne zagađuje okolinu, moralo bi da se osmisli i proces njegove proizvodnje koji bi bio zasnovan na „čistoj“ energiji.

Naučnici sada traže industrijske partnere, koji bi im omogućili masovnu proizvodnju. Ako bi uspeli u tome, dobili bismo još jednu alternativu koja bi bila izuzetno atraktivna za avio prevoznike. Naime, oni se polako prebacuju na čistije energetske izvore, a za to planiraju kupovinu električnih aviona ili aviona koje rade na nekim drugim vrstama goriva. Prednost ovog metoda je što ne bi bilo potrebe da se menjaju avioni, pošto su postojeći motori u stanju da koriste CO2 zasnovano gorivo.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,